Niesamowite bułeczki, idealne na śniadanie czy jako coś ... do kawy.
Wykonanie banalnie proste.
A zasmażka?? Też mnie zadziwiła, ale skoro bułeczki wyszły znakomite po prostu paluszki lizać. To nie mam więcej pytań.😊
To zaczynamy...!
Składniki na tangzhong - zasmażka..
4 łyżki mleka
4 łyżki wody
4 łyżki mąki pszennej
Z powyższych składników wykonać na patelni gęstą zasmażkę i odstawić do przestygnięcia.
Składniki na ciasto
700 g mąki pszennej
1 op. suchych drożdży lub 40 gram
2 jaja +1 jajko do posmarowania bułeczek
80 g miękkiego masła
270 ml ciepłego mleka
1 1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
150 g puree z dyni hokkaido - opcjonalnie, można pominąć
Dodatkowo:
garść suchego maku lub sezamu lub innych ulubionych ziaren (np. słonecznik, dynia)
Drożdże z łyżeczką mąki wymieszać z 150 ml mleka i odstawić do spienienia.
Mąkę przesiać do miski dodać resztę składników wraz z zasmażką i puree, oprócz masła.
Wstępnie zagnieść, dodać miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto.
Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyc na blat odgazować.
Ciasto podzielić na 80 g kawałki/kulki.
Każdą kulkę rozwałkować na prostokąt, a następnie zwinąć w roladkę.
Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 min.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy suchym makiem lub sezamem lub innym ulubionym ziarnem.
Pieczemy w nagranym piekarniku do 180*C przez 20 min.
Po upieczeniu bułeczki można posmarować odrobiną masła.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz