sobota, 14 grudnia 2019

Chleb cynamonowy

Przepis na ten przepyszny chlebek cynamonowy znalazłam na Facebooku:-))
I podjęłam rzucone wyzwanie przez"Słodkie smaki świata", zrobienia go i pochwalenia się, że chlebek się udał i wyszedł bardzo, bardzo pyszny.
Polecam go wszystkim, bo na świątecznym stole zrobi furorę i zaćmi nie jedno wykwintne ciasto.
Dlaczego zapytacie?
A no dlatego, że chlebek jest pulchniutki, pyszniutki, a w smaku ... istne niebo w gębie.
I co najważniejsze, na pewno zawita na moim tegorocznym wigilijnym stole, bo warto...:)














Składniki:
900 g mąki tortowej BASIA
25 g drożdży
200 ml ciepłego mleka
250 ml wody gazowanej
100 g rozpuszczonego masła
2 jaja
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego*
1/2 opakowania sypkiego budyniu śmietankowego*

* Jogurt i budyń sypki zawsze dodaję do ciasta drożdżowego, ponieważ budyń - dodaje pulchności, a     jogurt - sprawia, że ciasto tak szybko nie czerstwieje.

Nadzienie:
120 g roztopionego masła
1 opakowanie cynamonu
1 łyżeczka kardamony ( opcjonalnie, dodałam od siebie bo wzmacnia smak cynamonu )
1 szkl. cukru


Wykonanie:
Do dużej miski, przesiewamy przez sito mąkę i dodajemy sól oraz cukier.


W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, i wlewamy do mąki.



Następnie dodajemy jajka, wlewamy wodę gazowaną i zaczynamy wyrabiać powoli ciasto drożdżowe.



Teraz jest czas na dodanie jogurtu i wsypanie budyniu.
Nadal wyrabiamy ciasto.


Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i teraz zaczynamy wyrabiać już intensywnie ciasto.


Ciasto możemy wyrabiać ręcznie lub mikserem z hakami.
Dobrze wyrobione ciasto drożdżowe powinno podczas ugniatania puszczać bański i lekko strzelać pod palcami.
Tak wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, na 1,5 godz. 
Moje ciasto wyrastało 45 min. ( ciasto powinno podwoić swoją objętość ).


Gdy ciasto wyrośnie, stół posypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte ciasto, i pozostawiamy na 15-20 min., do ponownego lekkiego wyrośnięcia.


Następnie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 0,5 cm.


Nadzienie:
W metalowym kubku rozpuszczamy masło, którym obficie skrapiamy / smarujemy ciasto.

Na masło wysypujemy cynamon ( u mnie cynamon wymieszałam z kardamonem ), a na cynamon wysypujemy 1/3 szkl. cukru.


Ciasto składamy po równo z obu stron do środka. 
I ponawiamy czynność z masłem, cynamonem i cukrem.


Ponownie składamy ciasto do środka i posypujemy. Ciasto należy składamy 3 razy.


Ostatecznie zwijamy ciasto w rulon, i przekładamy do kwadratowej blaszki lub naczynia żaroodpornego posypanego mąką.
Ułożone ciasto w blaszce, pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia i odpoczynku ciasta.



Wyrośnięte ciasto smarujemy mlekiem. 


A następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy 1 godz., a następnie zmniejszamy temperaturę do 180*C i pieczemy jeszcze 30 min.
Moje ciasto drożdżowe piekło się 35 min w temperaturze 200*C, a następnie 15 min. piekło się w temperaturze 180*C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.


Można zapraszać gości do posmakowania.


Smacznego!




1 komentarz: