Polecam proste i bardzo szybkie w wykonaniu pierniki na kafirze.
Pierniczki są mięciutkie, rozpływają się w ustach i takie pachnące przyprawami korzennymi.
Składniki:
350-400 ml kefiru
1,5 szkl. cukru ( u mnie 1 czubata szklanka)
2 jaja
1 łyżka miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka przyprawy korzennej do ciasteczek
3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka sody
4 szkl. mąki tortowej BASIA
1/2 szkl. około mąki do podsypania
Lukier:
3 łyżki czubate cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wrzącej wody
Wykonanie:
Jaja ubijamy razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy kefir, olej, przyprawę do pierników, przyprawę korzenną i ponownie ubijamy mikserem przez chwilę.
Przesiewamy mąkę razem z sodą i dodajemy stopniowo po 1 szkl. do masy nadal ubijając.
Ostatnią szkl. mąki dodajemy, ale już nie ubijamy ciasta tylko zaczynamy ugniatać ręcznie, lekko podsypując mąką.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy lub blacie ( ciasto można podzielić na 2 części, rozwałkowanie zajmuje mniej miejsca na stole ) na grubość 1 cm i wycinamy pierniczki ( koło lub inne figury ).
Gotowe pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nagrzewamy piekarnik do 190*C, wkładamy pierniki i pieczemy 20 min.
Po upieczeniu wystawiamy do wystygnięcia, a w między czasie przygotowujemy lukier:
Do miseczki wsypujemy cukier puder i wlewamy sok z cytryny.
Następnie po łyżce wlewamy gorącą wodę i energicznie mieszamy, lukier powinien mieć konsystencję śmietany ( czyli powinien z lekkim oporem wylewać się z łyżki ).
Gdy nasze pierniczki wystygną polewamy je lukrem i gotowe.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz