I tym chlebem przywołałam wspomnienia z dzieciństwa. Chleb jest mięciutki, skórka mega chrupiąca, a smak... ten sam, który pamiętam jedząc chleb będąc na wsi.
- chleb pieczony w domowym piecu i kamiennym garze,
- chleb ze śmietaną i cukrem,
Niezapomniane smaki, niezapomniane chwile.
Składniki:
500 ml maślanki
30 g drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżki soli
1 łyżka cukru
70-80 ml. ciepłej wody
500 g mąki pszennej do wypieku chleba typ 650
300 g maki żytniej
Wykonanie:
Maślankę, drożdże, miód i cukier dokładnie wymieszaj i podgrzej w rondelku, ale tylko do rozpuszczenia cukru i miodu.
Do dużej miski dodaj pozostałe składniki oraz wlewamy naszą masę z drożdży.
Po wyrośnięciu ciasta minimum 30 min. wyrabiamy ciasto jeszcze raz około 1 min.
Następnie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i ponownie lekko wyrabiamy.
Następnie formujemy bochen chleba, który następnie przekładamy do nagrzanego naczynia.
Mokrą i tępą częścią noża nacinamy wierzch bochenka.
Chleb przykrywamy pokrywka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210*C na 40 min.
Po tym czasie delikatnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min.
Dobra rada:
Najlepszym naczyniem do wypieku chleba jest garnek gliniany, bo to właśnie nadaje chrupkość chleba.
Jednak naczynie żaroodporne wiele nie odbiega od glinianego i również nadaje chrupkość.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz