piątek, 15 listopada 2019

Chleb z gara na maślance

Kolejny przepyszny chleb z gara, ale tym razem pieczony na maślance.
I tym chlebem przywołałam wspomnienia z dzieciństwa. Chleb jest mięciutki, skórka mega chrupiąca, a smak... ten sam, który pamiętam jedząc chleb będąc na wsi.
 - chleb pieczony w domowym piecu i kamiennym garze,
- chleb ze śmietaną i cukrem,
Niezapomniane smaki, niezapomniane chwile.


























Składniki:
500 ml maślanki
30 g drożdży
1 łyżka miodu
1 łyżki soli
1 łyżka cukru
70-80 ml. ciepłej wody
500 g mąki pszennej do wypieku chleba typ 650
300 g maki żytniej

Wykonanie:
Maślankę, drożdże, miód i cukier dokładnie wymieszaj i podgrzej w rondelku, ale tylko do rozpuszczenia cukru i miodu.

Do dużej miski dodaj pozostałe składniki oraz wlewamy naszą masę z drożdży.



Dokładnie wyrabiamy ciasto, po wyrobieniu ciasta przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.



Gdy ciasto wyrasta, w tym czasie włączamy piekarnik na 210*C, a do piekarnika wstawimy metalowy garnek wraz z pokrywką ( w moim przypadku było to naczynie żaroodporne ) i nagrzewamy garnek.
Po wyrośnięciu ciasta  minimum 30 min. wyrabiamy  ciasto jeszcze raz około 1 min.
Następnie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i ponownie lekko wyrabiamy.
Następnie formujemy bochen chleba, który następnie przekładamy do nagrzanego naczynia.
Mokrą i tępą częścią noża nacinamy wierzch bochenka.
Chleb przykrywamy pokrywka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210*C na 40 min.
Po tym czasie delikatnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min.



Upieczony chleb jeszcze gorący wykładamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia.


Dobra rada:
Najlepszym naczyniem do wypieku chleba jest garnek gliniany, bo to właśnie nadaje chrupkość chleba.
Jednak naczynie żaroodporne wiele nie odbiega od glinianego i również nadaje chrupkość.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz