Jak ja uwielbiam pierogi, na słodko, i ruskie, i z kapusta i grzybami, i te z mięsem.
Krótko mówiąc - wszystkie.
Najlepsze na świecie, takie mięciutkie, takie pyszniutkie.
Można je jeść i jeść i jeść...:))
Składniki na farsz około 50 pierogów:
600 g mięska rożnego rodzaju z obiadu ( kurczak z rosołu, pieczona szynka, pierś z indyka, polędwiczki wieprzowe z sosu ciemnego - mrożone)
300 g mrożonych grzybów opieńków lub pieczarek lub jeszcze innych
1 ugotowana marchewka
1 cebula
1 łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, ziołowy, prawdziwy, papryka słodka i wędzona, chili, bazylia, majeranek, suszone pomidory i papryka,
Składniki na ciasto około 50 pierogów:
4 szkl. maki BASIA
1 1/2 szkl. ciepłego mleka lub wody ( u mnie pół na pół )
1 żółtko
odrobina masła
1 łyżka masła do polania pierogów
Wykonanie:
Farsz:
Mięso i grzyby wyjąć z zamrażarki i rozmrozić - najlepiej na noc.
Marchewkę ugotować można wcześniej w zupie.
Rozmrożone mięso, grzyby i marchewkę mielimy przez maszynkę
Cebule pokroić, rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć cebule na złoto.
Podsmażona cebule dodajemy do zmielonego mięsa.
Następnie dodajemy wszystkie przyprawy: sól, pieprz ziołowy, prawdziwy, majeranek papryka, bazylia, chili, suszone pomidory i papryka ( według uznania )
Mięso z cebulą i przyprawami dokładnie wymieszać.
Ciasto:
Mleko podgrzać ( nie może być za gorące )
Mąkę przesiać przez sito na stolnice.
Do przesianej mąki dodać żółtko, odrobinę masła, a wlewając mleko - nie wszystko zagniatać ręką ciasto.
Ciasto zagniatamy szybko i energiczne i widzimy, że jest za "suche" dolewamy resztę mleka.
A gdy jest za bardzo "ciapowate" to dosypujemy mąki.
Po zagnieceniu ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
Z przygotowanego ciasta wyrabiamy pierogi.
Urywam kawałek ciasta formuje kulkę, która rozgniatam w palcach na kółeczko.
Nakładam farsz i sklejam palcami.
Wyszło dokładnie 49 pierogów, poniżej widać 1/2
Wodę - 2/3 zagotować.
Do gotującej wody wsypać sól i delikatnie włożyć pierogi do gotującej wody i gotować pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Pierogi są ugotowanie, gdy wypłyną wszystkie na powierzchnię wody.
Ugotowane pierogi odcedzić.
Podawać polane roztopionym masełkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz