sobota, 29 grudnia 2018

Drożdżowy makowy kwiatek

Ciasto - kwiatek, no cóż można powiedzieć, chyba tylko tyle, że to istne niebo w gębusi.
A dla fanów makowców to istny smakołyk, bo maku w nim pod dostatkiem i będziecie się delektować każdym kęsem.




























Składniki:
Ciasto:
550 g mąki Basia
30 dkg świeżych drożdży
4-5 żółtek
150 ml. ciepłego mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki jogurtu śmietankowego ( około 150 g )
100 g  roztopionego przestudzonego masła
olej do smarowania blachy

Masę Makową
350 g maku
30 dkg orzechów ( 10 dkg mielonych, 20 dkg posiekanych ) - ja całość miele razem z makiem
3 białka
+1 białko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru, ( opcjonalnie, jeżeli ktoś lubi bardzo słodką masę 3-4 łyżki )
4 łyżki miodu
otarta skórka z cytryny
1 jabłko


Wykonanie ciasta i masy makowej:


Mak ugotować 10 min. odcedzić i odsączyć.
Łyżkę mąki, łyżkę cukru, drożdże i 50 ml mleka - wyrabiamy zaczyn na ciasto. 
Zaczyn wyrabiamy w dużej misce, w której następnie będziemy miesić całe ciasto. 
Wyrabiamy zaczyn drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników


Dobrze wyrobiony zaczyn nie powinien posiadać żadnych grudek, a drożdże powinny się dokładnie rozetrzeć. Zaczyn powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w na 15 min. w ciepłe miejsce - najlepiej na kuchence gazowej.


Gdy zaczyn na zacznie pracować i urośnie, to możemy wyrabiać ciasto.
Dodajemy pozostałą część mąki, żółtka, mleko, jogurt, cukier i sól i łyżką wyrabiamy ciasto do częściowego połączenia się składników ( ciasto może być sypkie - to dobrze ).
Następnie wlewamy masło i ponownie wyrabiamy ciasto, teraz już wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Ciasto przekładamy na blat lub stolnicę obsypaną mąką i około 4 min. wyrabiamy ciasto.
Po wyrobieniu ciasta, miskę w której wyrabialiśmy ciasto posypujemy mąką i wkładamy nasze wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - jeżeli w domu nie ma takiego miejsca, to nagrzewamy piekarnik do temperatury 150*C wyłączamy i wstawiamy tam nasze ciasto. Oczywiście przy otwartych drzwiczkach. Ciasto powinno wyrastać 30-40 min. w tym czasie powinno podwoić swoja objętość.
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy masę makową.


Gdy ciasto wyrośnie przekładamy na stolnice lekko wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy a z drugą rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i szklanką wyciskamy koła


Ugotowany mak mielimy przez maszynkę wraz z orzechami.
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Ubić białka na sztywną masę, do ubitych białek dodajemy zmielony mak z orzechami, utarte jabłko, otartą skórkę z cytryny, miód i cukier waniliowy, (opcjonalnie 1 łyżka cukru )


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i masa makowa gotowa.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat lekko ugniatamy, aby odgazować i rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wycinamy okręgi średnicy około 5-6 cm.
Na każde kółeczko wykładamy mak i rozprowadzamy równo po całej powierzchni.


Następnie kółeczko składamy, ale nie na pół, tylko 1,5 cm niżej.

Złożone kółeczko ponownie składamy u podstawy i sklejamy palcami tak jak pierogi, a powstały płatek układamy w blaszce ( może być torownica ).

Gotowe płatki zaczynamy układamy w blaszce wysmarowanej oliwą od zewnętrznej strony czyli od obręczy i w każdym okręgu zmniejszając objętość koła (w moim przypadku kwadratu )
Gotowe ciasto - kwiatek odstawiam na 15 min. do odpoczynku.



 Po 15 minutach wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika  do 180*C i pieczemy 30 minut.
Upieczone ciasto wystawiamy na kratkę do wystudzenia.

Lukier:
4 czubate łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny ( opcjonalnie można nie dodawać )
2-3 łyżki gorącej wody

Do cukru pudru wlać sok z cytryny, a następnie wlewać po łyżce gorącej wody i energicznie mieszać do powstania jednolitej masy lukrowej.
Lukier powinien być gęsty - tak aby gęstym strumieniem spływał z łyżki.
       

Gotowym lukrem polewamy nasze upieczone i wystudzone ciasto. 
Ciasta nie kroimy tyko rwiemy, to tak dla zaineresowanych.


Z resztek ciasta i maku można, a nawet trzeba zrobić makowiec zawijany ( u mnie wyszły 2 nie duże makowce ).
Wszystkie resztki zbieramy ko kupy lekko ugniatamy i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 3 mm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy pozostały mak i rozsmarowujemy na całym cieście pozostawiając margines 1 cm na każdym boku.
Następnie zwijamy w roladę od dłuższego boku, końcówki zlepiamy i chowamy pod spód ciasta.
Makowce wkładamy do nagrzanego piekarnika zaraz po wyjęciu naszego ciasta-kwiatka.
Pieczemy 20-25 min.  Po upieczeniu i wystudzeniu można je śmiało zamrozić, bo nic, a nic nie stracą na wartości lub wystudzone polewamy lukrem.

I gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz