Chlebek jest pyszny, taki, taki bardzo ziołowy, a zapach jaki się unosi w trakcie i po upieczeniu ... poezja.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
· 2 opakowania drożdży instant
· 200 ml. ciepłego mleka
·
600g mąki BASIA
· 5 żółtek
·
1 łyżeczki cukru
·
100 g roztopionego masła
Masełko:
·
3 łyżki posiekanego koperku
·
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
·
1 łyżeczka soli
·
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób Przygotowania: Masełko
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, następnie dodajemy posiekany koper, pietruszkę i bazylie. I bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto:
W przesianej mące robimy dziurkę, i wsypujemy drożdże instant, cukier i wlewamy około 70 ml. mleka. Wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy składniki zaczynają się łączyć w jednolita masę wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło.
Po dodaniu masła wyrabiamy najlepiej ręką, aby powstało zwarte i miękkie ciasto. Ciasto przenosimy na stolnice, podsypujemy mąka i wyrabiamy tak długo aż przestanie przywierać do rąk i będzie gładkie i błyszczące.
Gotowe ciasto przekładamy do oprószonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy i dzielimy na 2 części ( można na 3 ). Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, który następnie smarujemy wcześnie przygotowanym masełkiem ( smarujemy cieniutko, bo musi wystarczyć na 2 lub/i 3 placki )
Tak posmarowany placek kroimy na paski o szerokości 8-9 cm wzdłuż dłuższego boku, a następnie paski składamy w harmonijkę.
Złożone paski układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia - dość wysoko. Nie należy przejmować się tym , że ciasto szczelnie nie przylega do ścianek ( troszkę podrośnie czekając na pieczenie, a reszta wyrośnie w piecu ).
Gotowe ciasto pozostawiamy na 15 min. aby odpoczęło po naszych męczarniach, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C i pieczemy 30 min.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz