czwartek, 9 lutego 2017

Ziołowy Chlebek Rwany

       Oryginalny przepis na ten chlebek znalazłam w internecie i jak mnie przekonywano, że na pewno mi się nie uda, ponieważ jest to przepis tylko dla osób które posiadają TERMOMIX. Jak to nie wyjdzie? Mi nie wyjdzie... No i wyszedł, bo ja nie znam w kuchni słowa "nie wyjdzie".
Chlebek jest pyszny, taki, taki bardzo ziołowy, a zapach jaki się unosi w trakcie i po upieczeniu ... poezja.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
·         2 opakowania drożdży instant
·         200 ml. ciepłego mleka
·         600g mąki BASIA
·          5 żółtek
·         1 łyżeczki cukru
·         1 łyżeczka soli
·         100 g roztopionego masła

Masełko:
·         100 g masła
·         3 łyżki posiekanego koperku
·         3 łyżki posiekanej natki pietruszki
·         3 łyżki posiekanej bazylii
·         2 ząbki czosnku
·         1 łyżeczka soli

·         4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób Przygotowania:  Masełko
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę i dodajemy do miękkiego masła, następnie dodajemy posiekany koper, pietruszkę i bazylie. I bardzo dokładnie mieszamy wszystkie składniki.


Ciasto:
W przesianej mące robimy dziurkę, i wsypujemy drożdże instant, cukier i wlewamy około 70 ml. mleka. Wyrabiamy zaczyn i odstawiamy na 10 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Następnie gdy zaczyn podrośnie dodajemy kolejno: mleko, jaja, sól i zagniatamy łyżką ciasto. 

Gdy składniki zaczynają się łączyć w jednolita masę wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło.

      Po dodaniu masła wyrabiamy najlepiej ręką, aby powstało zwarte i miękkie ciasto. Ciasto przenosimy na stolnice, podsypujemy mąka i wyrabiamy tak długo aż przestanie przywierać do rąk i będzie gładkie i błyszczące.


Gotowe ciasto przekładamy do oprószonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min. Ciasto po wyrośnięciu powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko wyrabiamy i dzielimy na 2 części ( można na 3 ). Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, który następnie smarujemy wcześnie przygotowanym masełkiem ( smarujemy cieniutko, bo musi wystarczyć na 2 lub/i 3 placki )

      Tak posmarowany placek kroimy na paski o szerokości 8-9 cm wzdłuż dłuższego boku, a następnie paski składamy w harmonijkę.

      Złożone paski układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  - dość wysoko. Nie należy przejmować się tym , że ciasto szczelnie nie przylega do ścianek ( troszkę podrośnie czekając na pieczenie, a reszta wyrośnie w piecu ).
      Gotowe ciasto pozostawiamy na 15 min. aby odpoczęło po naszych męczarniach, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170*C i pieczemy 30 min.


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz