niedziela, 5 lutego 2017

Pizza z kalafiora - dietetyczna

Pizza - chyba nie ma na świecie nikogo, kto by nie lubił pizzy, bo kusi nie tylko swoim zapachem po upieczeniu, ale również smakiem, dodatkami i tym, że najlepiej zajada się ją w towarzystwie. Jednak jak wiemy pizze niestety lub stety są bardzo kaloryczne, ale ja znalazłam sposób na to żeby zjeść pizze, chociaż staram się liczyć kalorie. Pizza z kalafiora...tak, tak z kalfiora nie pomyliłam się :))) Wynalazłam ja w internecie i najpierw się głupio uśmiechnęłam, ale po chwili głęboko się zastanowiła... bo to może być dobre - pomyślałam?! I tak jest. Pizza jest przepyszna, zdrowa, i dla tych co ciągle liczą kalorie znakomita na obiad, a nawet można zaserwować ją dla gości - na pewno zrobi wrażenie. Polecam!
SKŁADNIKI
 na 2 pizze ( tortownica 22 -24 cm )
3/4 kalafiora dużego lub cały mały
70 g płatków żytnich ( mogą być inne )
2 łyżki oliwy
pieprz ziołowy
papryka mielona
sól
zioła prowansalskie
bazylia

DODATKI NA 1 PIZZE
1 pomidor
1 jajko ugotowane na twardo lub 3 plastry chudej szynki
3 pieczarki ( wcześniej odgotowane )
kilka liści sałaty lub seler łodyga
1 łyżka kukurydzy
                                                                przyprawy wg. uznania


                                                                WYKONANIE:


                  Do melaksera wsypujemy suche płatki żytnie i miksujemy jak się da to najdrobniej.


Następnie tę samą czynność powtarzamy z kalafiorem, miksujemy go.


Tak zmiksowane płatki owsiane i kalafior łączymy w naczyniu dokładnie mieszając i dodajemy przyprawy i oliwę

Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników i przypraw przekładam 1/2 masy kalafiorowej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekam w piecu około 30 min. w temperaturze 180*C

Gdy spód pizzy się zapieka przygotowuje sos pomidorowy: przecier pomidorowy przekładam do kubka dodaję cytrynę, sól pieprz zioła. wszystkie składniki dodaję do smaku więc trudno jest mi powiedzieć ile, bo każdy ma swój smak. Gdy pizza się zapiecze smaruję spód sosem pomidorowym i układam przygotowane składniki na wierzch.

Tak przygotowaną pizze wkładam ponownie do piekarnika na około 15 min, po tym czasie wyjmuję dodaję ser mozzarela i ponownie wkładam do pieca na około 7 min do roztopienia sera. Pizza gotowa, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz