środa, 8 lutego 2017

Gofry


     Gofry to smak naszego dzieciństwa, no bo kto ich nie pamięta? Każdy.
Tak więc dzisiaj polecam na podwieczorek przepyszne goferki z konfiturą jeżynową.
SKŁADNIKI:
40 dkg mąki ( około 3 szkl. )
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 dkg cukru
25 dkg masła roztopionego
2 jajka
mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
1 łyżka oliwy 

WYKONANIE:
Mąka i jajka  ( można dodać żółtka a białka ubić - ja robię różnie raz tak, raz tak ), cukier proszek mieszamy łyżką i dolewamy porcjami mleko. Dodajemy proszek do pieczenia ubite jajka ( jeżeli ubijaliśmy ) i kontynuujemy mieszanie. Gdy ciasto ciągle jest bardzo gęste dodajemy jeszcze mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany.


Tak przygotowane ciasto wylewamy na mocno nagrzaną gofrownicę uprzednio posmarowaną tłuszczem i wypiekamy gofry. W mojej gofrownicy gofry pieką się około 3 min.
Następnie wyciągamy lekko podważając drewnianą szpatułką, nakładamy powidła jeżynowe i gotowe. Można zajadać... 
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz