środa, 8 lutego 2017

Oponki serowe


Oponki, oponeczki... pamiętam je z dzieciństwa. To było najczęściej wypiekany podwieczorek na niedzielę przez moją mamę. A teraz chyba zapomniane przez wiele mam, a szkoda... Bo to bardzo szybkie i bardzo smaczna przekąska do niedzielnej kawki.
Składniki:
80 dkg białego sera
1 kg mąki
1 szkl. cukru pudru lub 1/2 szkl. cukru kryształ
3 żółtka
1 całe jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 lit oliwy
2-3 kostki smalcu
lub
olej kokosowy

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Po zagnieceniu ciasto można podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na stolnicy i wyciskamy szklanką kółka, a zakrętką od butelki środek oponki.
Następnie gotowe oponki wkładamy na rozgrzany olej i pieczemy do zarumienienia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz