Cóż o ty cieście można powiedzieć, chyba jedynie tylko tyle, że to błogość dla podniebienia, a do tego leciutkie i szybciutkie w wykonaniu.
Składniki:
600g sera śmietankowego
2 śnieżki
1 szkl. mleka
2 galaretki ( obojętnie, ja użyłam limonkowej)
1 szkl. wody wrzątku
3 łyżki cukru
2-3 paczki herbatników
3 łyżki wiórek kokosowych
1łyżka masła
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w szklance wrzącej wody.
Blachę 20x24cm wykładamy pergaminem i układamy herbatniki .
Następnie w 1 szkl. mleka ubijamy 2 śnieżki na najwyższych obrotach do uzyskania gęstej jednolitej konsystencji.
Do wysokiego naczynia przekładamy ser śmietankowy i mikserem na niskich obrotach ucieramy z 3 łyżkami cukru do połączenia składników.
Po dokładnym utarciu sera dodajemy ubitą śnieżkę i na niskich obrotach miksera łączymy ponownie składniki.
Gdy połączymy ser ze śnieżką bardzo powoli wlewamy przestudzoną galaretkę ciągle ubijając na najniższych obrotach.
Tak przygotowaną masę przekładamy do blachy na ułożone herbatniki, wyrównujemy masę i wstawiamy na czas przygotowania posypki.
Na patelni na małym ogniu rozpuszczamy masło i wsypujemy wiórki kokosowe, które cały czas mieszamy łyżką do uprażenia, mieszamy dlatego, ponieważ bardzo łatwo jest je przepalić.
Uprażone wiórki odstawiamy na chwilę do lekkiego przestudzenia, a następnie przekładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz