czwartek, 13 października 2016

Jabłecznik z orzechami

                             

O ty cieście można powiedzieć tylko tyle; zawsze wychodzi, baaaaardzo szybkie w wykonaniu i do tego baaaaaardzo smaczne. Paluszki lizać.

Składniki:
4 jaja
3/4 szkl. cukru
-----------------------------------
Wszystko razem zmiksować mikserem

                                                             dodaj   2 szkl. mąki
                                                                        1 łyżeczka sody oczyszczonej
                                                        -----------------------------------------------
                                                    Ponownie wszystko zmiksować mikserem

                                                           dodaj    1/2 szkl. oleju
                                                                        4 łyżki powideł śliwkowych ( ja użyłam swojskich )
                                                       -------------------------------------------------
                                                   Ponownie miksujemy mikserem

                                                         dodaj     2 jabłka pokrojone w kostkę
                                                                       3/4 szkl. orzechów włoskich                           
                                                    -----------------------------------------------------
                                                   Tym razem wszystko wymieszaj delikatnie łyżką




Tak przygotowane ciasto przełóż to tortownicy 24 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180*C 45-50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz