niedziela, 9 października 2016

Ciasto Kora Orzechow

                                 Ciasto może trochę pracochłonne, drogie, ale zawsze mi powtarzano, że dobre ciasto musi kosztować. Jednak warte jest pieniędzy i czasu.Przepis dostałam od swojej koleżanki ze studiów, która powiedziała, że powierza przepis w dobre ręce i na pewno go wykorzystam. 

Powiem tak, chyba dwa lata zbierałam do jego zrobienia, ale jak już się zebrałam to przy pierwszym kęsie szczęka mi opadła z wrażenia jego smaku. Składniki podane są na dużą blachę, można zrobić z połowy składników, ale uwierzcie nie warto, bo zniknie szybciej niż pokarze się na waszym stole;)))
        Na pewno zastanawiacie się też dlaczego taka nazwa... a nie powiem, ale podpowiem, przyglądnijcie się dobrze plackom po upieczeniu. 
Ja zaskoczyłam dopiero, gdy piekłam ciasto drugi raz.
Klaudia bardzo dziękuje za przepis!!!!

Składniki:
8 białek
3 żółtka
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dkg wiórek kokosowych
10 dkg orzechów włoskich posiekanych
10 dkg rodzynek - ja nie daję
3/4 szkl. cukru

Masa:
2 puszki brzoskwiń
2 budynie śmietankowe z cukrem
około 1 szkl. mleko do dopełnienia
5 żółtek
50 dkg masła
1 łyżka maki pszennej

Poncz do ciasta i delicji:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki likieru orzechowego lub spirytusu
około 3/4 szkl wrzącej wody

Ponadto:
2 duże paczki lub 3 małe paczki delicji
2 galaretki brzoskwiniowe

Białka ubijamy ze szczypta soli*, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać. Pod koniec dodać bakalie oprószone mąką i proszek do pieczenia. Masę podzielić na dwie części i upiec osobno jako dwa placki w dużych blachach wyłożonych folią aluminiową i na tartych oliwą*.
Placki pieczemy około 35 min. w temperaturze 170 *C



Sok z brzoskwiń ( 2 szkl. jeżeli będzie brakowało dopełniamy mlekiem) zagotować . Budynie, żółtka i mąkę rozpuścić w 3/4 szkl. mleka i wlać do gotującego się soku z mlekiem. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło utrzeć na puch, dodając porcjami budyń, a na koniec wlać odrobinkę delikatnie spirytusu ( jeżeli wlejemy zbyt szybko masa się zwarzy ). Masę dzielimy na trzy części.

Placki nasączamy ponczem i na 1 placek wykładamy część kremu, na krem wykładamy delicje   również nasączone ponczem.

Delicje układamy biszkoptem do góry. Na delicję wykładamy 2 część masy i wyrównujemy powierzchnię. Wykładamy 2 placek również nasączony ponczem. Na placek wykładamy 3 część masy i układamy pokrojone brzoskwinie, które zalewamy galaretką ( ja galaretkę rozpuszczam  zawsze wcześniej, żeby już do wylania była lekko ścięta. Tak przygotowane ciasto schładzamy w lodówce najlepiej na całą noc.


Dobre rady:
 *Białka zawsze ubijaj ze szczyptą soli i wcześniej schłodzone w lodówce  - ubiją się dużo szybciej
*Wyjątkowo do  pieczenia tego ciasta należy użyć foli aluminiowej, ponieważ ciasto lepiej po upieczeniu odchodzi i nie rozrywa się niż od pergaminu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz