wtorek, 25 października 2016

CIASTO STEFANKA BEZ PIECZENIA

                    

Stefanka, to bardzo ciekawe ciasto zarówno w smaku jak i w przygotowaniu. Polecam wszystkim łasuchom i tym którym nie wychodzi pieczenie, a także tym do których przybędą niezapowiedziani wcześniej goście.

 Składniki: 
Blacha o wymiarach 24x26cm
1 duże opakowanie herbatników (300 g)
1,litra mleka
3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej (ja użyłam zwykłej )
20 dag cukru
20 dag masła
6 dag łuskanych orzechów włoskich
5 dag płatków migdałów
10 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki śmietany



Przygotowanie:
Spód i boki foremki wykładamy papierem do pieczenia.
Na dnie kładziemy warstwę herbatników.
Orzechy  siekamy nie zbyt drobno.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy.
Wlewamy litr mleka, zagotowujemy.
Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę mannę.
Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.  
Do gorącej masy z kaszy manny dodajemy roztopione masło z kakao i cukrem i dokładnie miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowane herbatniki:
Wykładamy 1/3 gorącej masy na herbatniki, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy  2 warstwą herbatników. Wykładamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy i znowu przykrywamy herbatnikami.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i dodajemy śmietanę ciągle mieszając, podgrzewamy w kąpieli. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz