Stefanka, to bardzo ciekawe ciasto zarówno w smaku jak i w przygotowaniu. Polecam wszystkim łasuchom i tym którym nie wychodzi pieczenie, a także tym do których przybędą niezapowiedziani wcześniej goście.
Składniki:
Blacha o wymiarach 24x26cm
Blacha o wymiarach 24x26cm
1 duże opakowanie herbatników (300 g)
1,litra mleka
3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej (ja użyłam zwykłej )
20 dag cukru
20 dag masła
6 dag łuskanych orzechów włoskich
5 dag płatków migdałów
10 dag czekolady gorzkiej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki śmietany
2 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Spód i boki foremki wykładamy papierem
do pieczenia.
Na dnie kładziemy warstwę herbatników.
Orzechy siekamy nie zbyt drobno.
Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu.
Dodajemy cukier i kakao, dokładnie mieszamy.
Wlewamy litr mleka, zagotowujemy.
Ciągle mieszając wsypujemy powoli kaszę
mannę.
Gotujemy na wolnym ogniu do chwili aż
masa zgęstnieje Wsypujemy orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Do gorącej masy z kaszy manny dodajemy roztopione masło z kakao i cukrem i dokładnie miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowane herbatniki:
Do gorącej masy z kaszy manny dodajemy roztopione masło z kakao i cukrem i dokładnie miksujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej przygotowane herbatniki:
Wykładamy 1/3 gorącej masy na herbatniki,
wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy 2 warstwą herbatników. Wykładamy połowę pozostałej masy. Kładziemy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy i znowu przykrywamy herbatnikami.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i dodajemy śmietanę ciągle mieszając,
podgrzewamy w kąpieli. Polewą
smarujemy ciasto. Posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki na 3-4
godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz