Super dietetyczno-czekoladowe batoniki, są bardzo szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo zdrowe i smaczne.
Polecam wszystkim, którzy liczą kalorie, ale nie potrafią sobie odmówić czegoś słodkiego.
Składniki suche:
2 szkl. płatków owsianych lub żytnich
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/4 szkl. siemienia lnianego lub nasion chia
1/4 szkl. sezamu
1 łyżka kakao
Składniki "mokre":
100 g gorzkiej czekolady
50 g miodu
50 g oleju kokosowego ( może być zwykłe masło )
2 dojrzałe banany
Przygotowujemy 2 miski:
Do 1 miski wsypujemy wszystkie suche składniki: płatki, wiórki, siemię, sezam i kakao,
natomiast do 2 miski wkładamy połamana czekoladę olej i miód i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Gdy wszystkie mokre składniki się dobrze rozpuszczą zdejmujemy z kąpieli wodnej i dodajemy po dodaniu do banany, które można rozgnieść wcześniej lub zrobić to po dodaniu do czekolady następnie należy dobrze wymieszać.
Ja dodałam 1 całe jajko, którego nie było w przepisie, a który miał bardziej związać masę.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 30 min. A to już gotowe upieczone ciasto, które po wystygnięciu należy pokroić na plasterki jak chleb ( grubość zależy już od was ), ja kroiłam na około 1,5-2 cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz