niedziela, 15 maja 2016

MUFFINKI dietetyczne

                                

Te przepyszne Muffinki miałam okazję posmakować w pracy, a przygotowały je same studentki II roku Dietetyki  studiów mgr, po zaliczeniu semestru letniego.
Muffiny są bardzo proste w przygotowaniu, i mega przepyszne, mięciutkie, pulchniutkie i takie... no sami wiecie.


Przepis - składniki:
1 i 1/2 szkl. mąki pszennej ( ja dałam 1 szkl. mąki pszennej i 1/2 szkl. mąki żytniej)
1/2 szkl cukru brązowego lub zwykłego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
---------------------
1 jajko
1/3 szkl. oleju
około 1/2 szkl. mleka ( może być mleko kokosowe)
wiórki kokosowe
płatki migdałowe
--------------------------
owoce: można dodać jabłko, banana, maliny, jagody
--------------------------
kruszonka:
1/2 kostki masła
1/3 szkl. cukru lub ksylitolu lub cukru brązowego
1 łyżka mąki
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki płatków owsianych lub żytnich

Wszystkie suche składniki łączymy w misce
Następnie wlewamy do szklanki olej do tego wbijamy jajko i całość szklanki dopełniamy mlekiem     ( powinno być około 1/2 szklanki )
Tak przygotowaną szklankę z płynami wlewamy do suchych produktów i łączymy składniki na  ciasto.
Ciasto nie koniecznie trzeba dobrze wymieszać, bo następnie dodajemy wiórki koksowe migdały i owoce wg. uznania ja dałam jabłko i banana pokrojonego w kostkę.
Gdy dodamy owoce mieszamy delikatnie łyżka drewnianą.
Tak przygotowane ciasto nakładamy do blaszki muffinkowej wyłożonej papierem do pieczenia (ja nie posiadam takiej blaszki więc zrobiłam w foremkach do babeczek, ale udały się ).

Kruszonka:
Masło, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i mąkę łączymy wszystko w jedną całość i nakładamy na wierzch ciasta.

Tak przygotowane muffiny wkładamy do pieca w temperaturze 190*C na 25-30 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz