Ciasto wygląda na pierwszy rzut oka bardzo groźnie. I pewnie myślicie, że jego trudność większości z was powali z nóg. Nic bardziej mylnego, drożdżowy kwiatek jest bardzo prostym i łatwym ciastem do wykonania. Wystarczy troszkę chęci i ciut więcej cierpliwości do wyrośnięcia ciasta - ot cała filozofia.
Bardzo go polecam na zbliżające się lato i wypady za miasto, a także do niedzielnej kawki.
Składniki na ciasto:
400-450 g mąki ( ja używam tylko Basia )
180ml mleka ciepłego
1 opakowanie drożdży instat
50g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
3 jaja
50-60 g masła roztopionego
Składniki na masę makową:
1 1/2 szkl. maku
1 jajo
50 g masła miękkiego
50-60g cukru
2 łyżki miodu
rodzynki, orzechy, migdały płatki - jak kto lubi
Ja niestety nie uznaję gotowych mas makowych - ale jak ktoś lubi to może użyć takiej masy.
- Do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek i wlewamy połowę mleka dodajemy 2 łyżki cukru i wsypujemy drożdże, delikatnie podsypując mąką i mieszając drewnianą łyżką urabiamy zaczyn.
- Tak przygotowany zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5-10 min. (pamiętając, że ciasto drożdżowe przy rośnięciu nie lubi przeciągu i zimna - nie urośnie, pewny zakalec )
- Po około 10 min. do wyrośniętego zaczynu dodajemy kolejno resztę mleka 2 jaja+1 żółtko ( białko zostaje do posmarowania gotowej drożdżówki )cukier i cukier waniliowy. Delikatnie mieszamy łyżką formując ciasto.
- Gdy ciasto nabiera już kształtu dodajemy roztopione masło i zaczynamy ugniatać ciasto ręką.
- Uformowane ciasto wykładamy na stolnicę lub blat, podsypujemy delikatnie mąką i ugniatamy podsypując mąką tak długo, aż nasze ciasto będzie błyszczące, pulchne i mięciutkie jak gąbka ( dobrze wyrobione ciasto po zrobieniu w nim dziurki palcem powinno wrócić jak gąbka ).
- Tak wyrobione ciasto wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 min.
- Gry ciasto rośnie przygotowujemy masę makową: wcześnie ugotowany mak przekręcamy przez maszynkę i dodajemy kolejno jajko, masło, miód i rodzynki wiórki itp. ciągle ucierając do połączenia się wszystkich składników.
- Gotowe wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski podsypujemy mąka na stolnicy i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt około 60x 40 cm o grubości max. 0,5cm.
- Na tak przygotowane ciasto wykładamy wcześniej przygotowaną masę makową zostawiając po brzegach odstęp około 5-7 cm.
- tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon dłuższym bokiem i formujemy koło, przekładając na blachę z piekarnika.
- Odcinamy brzegi około 3-4 cm. i zostawiamy na wypełnienie środka kwiatka, brzegi rulonu łączymy i nacinamy parzyście zostawiając 1 cm.
- Nacięte ciasto przekładamy co drugi do środka, a te zewnętrzne układamy na płasko tworząc płatki.
- Odcięte kawałki ciasta przecinamy na pół i wsadzamy do środka kwiatka. Smarujemy gotowe ciasto pozostawionym białkiem z odrobiną mleka pozostawiamy do odpoczynku i wyrośnięcia na około 30-40 min.
- Po tym czasie wkładamy do pieca nagrzanego do 175 *Cna 30-40 min., po upieczeniu zostawić w piecu do przestudzenia.
- Wyciągamy z pieca i lukrujemy: 4-5 łyżek cukru pudru i 1 łyżka gorącej wody, dobrze wymieszać i polać ciasto.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz