Ta nazwa rzeczywiście pasuje do tego ciasta. I wiele mówi o tym cieście, ale najbardziej to, że serniczek jest jak prawdziwa chmurka leciutki jak piórko, pyszniutki i dosłownie rozpływa się w ustach. Naprawdę jest wart grzechu i wodzenia na pokuszenie nasze podniebienia.
Składniki na masę serową:
1 kg sera twarogowego ( ja dałam śmietankowy z Maćków - pomorzanie wiedzą o kim mówię)
5 jajek ( żółtka i białka osobno )
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
otarta skórka z pomarańczy
1 serek homogenizowany waniliowy mały
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1 łyżeczka kakao
150 g jagód + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Chmurka:
5 białek
1/3 szklanki cukry
2 budynie śmietankowe
Składniki na spód:
1 duże opakowanie herbatników wieloziarnistych
1/2 kostki masła
1 jajko
Polewa:
1 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
1łżeczka kakao
3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
1łyżka wody ( ale tylko gdy będzie polewa za gęsta )
wiórki kokosowe lub inna posyka
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia
Spód:
Ciastka rozgniatamy na miał dodajemy masło i jajko, dokładnie wszystkie składniki połączyć i wyłożyć do tortownicy. Równo wyłożyć na całej tortownicy - odstawiamy.
Masa serowa
Masło z cukrem ucieramy z cukrem i dodajemy na przemian żółtko i ser do dokładnego połączenia.
Dodajemy skórkę z pomarańczy i mąkę oraz i serek homogenizowany.
Na koniec dodajemy ubite białka.
Wszystkie składniki dokładnie ucieramy do połączenia składników.
Masę dzielimy na 2 części: do 1 dajemy rozpuszczoną czekoladę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy, a do 2 części dodajemy wcześniej zmiksowane jagody z łyżką skrobi i również delikatnie mieszamy mase.
Gotowe masy przekładamy na spód z ciastek, pierwsza masa czekoladowa, a na nią wykładamy delikatnie masę jagodową.
Piekarnik nagrzewamy do 160 C*, wstawiamy ciasto i pieczemy 1 godz.
W tym czasie przygotowujemy chmurkę: ubijamy białka na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy nadal do rozpuszczenia cukru. Na koniec dodajemy budyń i mieszamy delikatnie łyżką.
Po godzinie pieczenia wyciągamy ciasto wykładamy delikatnie chmurkę wyrównujemy i wkładamy z powrotem do pieca na około 30 -40 min.
Studzimy najlepiej całą noc w otwartym piekarniku.
Polewa:
czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej dodać jogurt, kakao i wodę opcjonalnie, lekko przestudzić i wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi lub inną posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz