niedziela, 13 marca 2016

Szybka Szarlotka z połówek jabłek

                 

Ten przepis jak i wiele innych wyszukałam w internecie, zaciekawiło mnie w nim to, że jabłuszka są w całości, co po upieczeniu daje fajny efekt i smak. A ciasto samo w sobie robi się bardzo szybko. Polecam.

Składniki na ciasto:
1 kostka masła ( 200 g ) zimne
200 g serka homogenizowanego
3 żółtka
3 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
6-8 średnich jabłek reneta - najlepsza, w zależności od blachy ( na moją potrzebuje 10 całych jabłek)
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder
3 białka - ubite na pianę

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia przez sito.
Z podanych składników zagniatamy szybciutko ciasto.
Ciasto chłodzimy w lodówce 30 min. ( pominełam )
Jabłka podzielić na pół, obrać i wykroić gniazda
Z chłodzone ciasto podzielić na 1 mniejszą i 2 większą część,
Mniejszą rozwałkować na spód na papierze do pieczenia, drugą również rozwałkować na papierze, ale musi być większa do całkowitego przykrycia jabłek.
Na mniejszym kawałku w blaszce rozsmarowujemy ubite białka i układamy połówki jabłek posypujemy cynamonem i przykrywamy drugą warstwą ciasta, nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175*C i pieczemy 60 -70 min.
Po upieczeniu wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz