Ciasteczka wynalazłam na blogu pani Elizy, i od razu chciałam je zrobić. Jednak nie miałam foremki do wykrawania ciastek jajeczek, i chodziłam po domu szukając czegoś zbliżonego do jajka - hura znalazłam.
Zakupiłam wszystkie składniki i co ...zrobię, eee tam nie robię. Nie no zrobię, nie, nie robię i tak całe popołudnie.
Robię i zrobiłam - efekt sami oceńcie.
Składniki:
500g mąki krupczatki
250 ml śmietany
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
250 g masła
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i na 30 minut chłodzimy w lodówce
Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać foremka jajeczka.
Wykrawamy ciasteczka całe i z dziurką, które robimy zakrętka od butelki ( musi być taka sama ilość całych i z dziurką jajeczek połówek ).
Pieczemy w temp. 180*C ok. 17-20 min.
Masa:
Lemon Curd - powidła - również znajdują się na blogu Tutaj
lukier
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz