Jak długo żyję i pamiętam jestem fanką wszystkich serników, a ten przepis znalazłam w internecie. Sernik jest przepyszny i rozpływa się w ustach jednak troszkę go zmodyfikowałam na swój sposób.
SKŁADNIKI
900 g sera twarogowego chudego6 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki ksylikonu ( nie dałam)
100 g wiórek kokosowych
400 ml mleka kokosowego
1/2 cytryny i pomarańcza
1 tabliczka czekolady gorzkiej
1łyżka mleka lub jogurtu greckiego
szczypta soli do białek
łyżeczka masła - opcjonalnie
Ser zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez prasę
Dodać mleko kokosowe i miksować na dużych obrotach, do wymieszanego sera z mlekiem dodać wiórki i żółtka i nadal miksować oraz ksyliton ( cukier z brzozy dietetyczny - ja pominęłam ).
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną
Białka ubijamy z solą na sztywną masę i dodajemy do masy serowej i dokładnie miksujemy na sam koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny i pomarańczy.
Tortownicę 22 cm nasmarować masłem wylać masę serową i wstawić do pieca nagrzanego do 180* na 1 godz. następnie zmniejszyć temper. do 140* i zostawić jeszcze na 15 min.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto na około 20 min.
Gdy ciasto całkowicie wystygnie należy przygotować polewę: rozpuścić czekoladę z łyżką masła, mleka lub jogurtu i dokładnie wymieszać.
Przygotowaną polewą polać ciasto i zostawić do przestygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz