niedziela, 28 lutego 2016

PROZAIKI - BUŁECZKI PODKARPACKIE

To bułeczki z dzieciństwa mojej mamy, która swoje dzieciństwo spędziła na podkarpaciu u dziadków. Jednak za żadne skarby nie mogła sobie przypomnieć jak jej babcia i mama robiły te przepyszne bułeczki. Jednak ja się zaparłam i zdobyłam dla niej ten przepis. Uwierzcie mi minę miała nieziemską jak ją poczęstowałam na kolacje tymi prozaikami, nawet mój Wiktor przypomniał sobie dzieciństwo - ale miałam frajdę i byłam dumna jak ...


SKŁADNIKI
3 szkl. mąki pszennej ( ja daje pół na pół z żytnią )
400ml. kefiru lub maślanki
1łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka soli ja daję mniej

Wszystkie składniki dajemy do miski i dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min.
Po tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnię, nie używając do tego żadnego tłuszczu.
Gdy patelnia się dobrze rozgrzeje łyżka obiadową nakładamy ciasto na patelnię.
Prozaiki bardzo szybko rosną i zapiekają się więc przewracamy na drugą stronę i zapiekamy. gdy się zarumienią wyciągamy łopatką na talerz.
I jeszcze gorące zajadamy z konfiturą  - u mnie z czarnej porzeczki lub z jeżyn, można również prozaiki przekroić na pół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz