niedziela, 2 lutego 2025

Bułki Bawarskie (Precle)

              Bułka Bawarska w Polsce zwana Preclem to klasyczny wypiek, które są chrupiące na zewnątrz, a w środku bardzo mięciutkie.

Ich przygotowanie na pozór jest banalnie proste niż może się wydawać.

To zaczynamy...
















SKŁADNIKI NA 16 SZT.:

600 g mąki pszennej

350 ml ciepłej wody

1 op. suchych drożdży (7 g) lub 30 g świeżych

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3,5 łyżki masła roztopionego

3 łyżki sody

2 litry wody

opcjonalnie mak, gruba sól, sezam lub mieszanka ziół


PRZYGOTOWANIE CIASTA:

W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw na 10 min., aż drożdże zaczną pracować.

Dodaj mąkę sól i roztopione masło.

Wyrabiaj ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne.

Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po wyrośnięciu, odgazuj ciasto lekko wyrabiając.

Podziel na 16 równych części.

Z każdej części uformuj wałek o długości 55 cm. 

Złóż na pół skręcając  końcówki  2 razy wokół siebie i wsadzając w środek pętli.






WODA Z SODA:

W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.

dodaj sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj - uważaj bo soda we wrzątku buzuje i trzeba to robić bardzo rozważnie.

Każdy precel zanurzaj w roztworze z sody na około 30 sekund, a następnie wyjmuj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

PIECZENIE:

Posyp bułki/precle makiem lub inną ulubioną posypką.

Piecz w nagrzanym piekarniku do 220*C przez 10-15 min., aż precle będą złocisto-brązowe.

Po ostudzeniu podawaj solo lub z dipem.

Doskonale smakują również na ciepło, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.


I można zajadać.

Smacznego!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz