Bułka Bawarska w Polsce zwana Preclem to klasyczny wypiek, które są chrupiące na zewnątrz, a w środku bardzo mięciutkie.
Ich przygotowanie na pozór jest banalnie proste niż może się wydawać.
To zaczynamy...
SKŁADNIKI NA 16 SZT.:
600 g mąki pszennej
350 ml ciepłej wody
1 op. suchych drożdży (7 g) lub 30 g świeżych
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
3,5 łyżki masła roztopionego
3 łyżki sody
2 litry wody
opcjonalnie mak, gruba sól, sezam lub mieszanka ziół
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę z drożdżami i cukrem. Odstaw na 10 min., aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj mąkę sól i roztopione masło.
Wyrabiaj ciasto przez około 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, odgazuj ciasto lekko wyrabiając.
Podziel na 16 równych części.
Z każdej części uformuj wałek o długości 55 cm.
Złóż na pół skręcając końcówki 2 razy wokół siebie i wsadzając w środek pętli.
WODA Z SODA:
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
dodaj sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj - uważaj bo soda we wrzątku buzuje i trzeba to robić bardzo rozważnie.
Każdy precel zanurzaj w roztworze z sody na około 30 sekund, a następnie wyjmuj i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZENIE:
Posyp bułki/precle makiem lub inną ulubioną posypką.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 220*C przez 10-15 min., aż precle będą złocisto-brązowe.
Po ostudzeniu podawaj solo lub z dipem.
Doskonale smakują również na ciepło, chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz