sobota, 22 lutego 2025

Pączki na serku homogenizowanym

 Ach te pączki, pączusie..., bo gdy przychodzi tłusty czwartek to nikt dla nich nie liczy kalorii.

Dziś polecam bardzo szybkie i do tego bardzo pyszne pączusie na serku homogenizowanym. Pracy przy nich minimum, a radość z jedzenia ogrom. Mniam, mniam!

To co zaczynamy...!

Składniki na około 20 pączusi:

2 serki homogenizowane 280-300 g

1,5 szkl. mąki pszennej (338 g mąki)

3 jaja

2 łyżki spirytusu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru 

szczypta soli


dodatkowo:

olej do smażenia i smarowania rąk (lub smalec)

cukier puder

marmolada do nadzienia - opcjonalnie


Wykonanie:

  • Produkty na pączusie powinny być w temperaturze pokojowej - jaja i serki homogenizowane. Dlatego odpowiednio wcześniej należy je wijąc z lodówki.
  • Do miski wrzuć jaja, serki homogenizowane oraz cukier i zmiksuj do połączenia składników.
  • Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i dodać miski z jajami i zmiksować do połączenia się składników.
  • Do ciasta wlać spirytus i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wyjdzie bardzo lepiące i takie ma być.
  • W głębokim garnku rozgrzej olej do temperatury 180*C.
  • W spodeczku wlej łyżkę oleju i nasącz nim dłonie, a następnie oderwij ciasto i formuj w rękach kolki wielkości orzecha włoskiego i wkładaj na rozgrzany olej.
  • Pączucie powinny podczas pieczenia same się obracać, więc zapiekamy je na złocisty kolor.
  • Upieczone pączusie wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  • Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem układamy na dużym talerzu i gotowe.

Można zajadać, smacznego!!!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz