czwartek, 6 czerwca 2024

Torcik Truskawkowy

Tak na szybko, tak na słodko, tak na truskawkowo, tak bez pieczenia, i tak do niedzielnej kawki.

Powstał w mojej głowie pomysł na szybki torcik, który polecam wszystkim, bo wyszedł na prawdę obłędny.

Tak więc zaczynamy...















Składniki;

2 duże opakowania herbatników maślanych

1,20 kg truskawek

sok z 1 cytryny

250 ml śmietany kremówki 30 %

3 galaretki truskawkowe lub poziomkowe

1 śmietan-fix

dodatkowo:

6 truskawek do dekoracji 

garść siekanych orzechów ziemnych lub innych ulubionych


Wykonanie:

1 galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.

Z truskawek usunąć szypułki, umyć i pokroić na mniejsze kawałki

Przekładamy do dużego rondla, wlewamy sok z cytryny i wstawiamy do gotowania.

Truskawki gotujemy do całkowitego ich rozgotowania - około 20 min.

Rozgotowane truskawki odstawiamy do przestudzenia, a następnie dokładnie blendujemy.

Zblendowane truskawki ponownie wstawiamy na wolny ogień, wsypujemy proszek 2 galaretek i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek.

Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.

Odlewamy 1/2 szkl. musu i odstawiamy.

Na dnie tortownicy 24 x24 cm wykładamy papier do pieczenia i układamy szczelnie herbatniki.

Na herbatniki wylewamy 1/5 musu truskawkowego - wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Następnie na mus wykładamy herbatniki i zalewamy musem - czynność powtarzamy jeszcze 3 razy (w sumie 5 warstw herbatników i musu).

Gdy ostatnia warstwa musu truskawkowy zastyga w lodówce przygotowujemy śmietanę.

Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę dodajemy śmietan-fix i miksujemy na średnich obrotach miksera. 

Do ubitej śmietany wlewamy rozpuszczoną galaretkę  i nadal miksujemy, ale już na niskich obrotach.

Następnie wolnym strumieniem wlewamy 1/2 szkl. odłożonego musu i krótko miksujemy. 

Gotową śmietanę wykładamy ma warstwę musu i wyrównujemy.

Następnie dekorujemy według uznania. - u mnie świeże truskawki i prażone orzechy ziemne.

Gotowe torcik wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.

I gotowe, i można zajadać.

Smacznego!! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz