Tak na szybko, tak na słodko, tak na truskawkowo, tak bez pieczenia, i tak do niedzielnej kawki.
Powstał w mojej głowie pomysł na szybki torcik, który polecam wszystkim, bo wyszedł na prawdę obłędny.
Tak więc zaczynamy...
Składniki;
2 duże opakowania herbatników maślanych
1,20 kg truskawek
sok z 1 cytryny
250 ml śmietany kremówki 30 %
3 galaretki truskawkowe lub poziomkowe
1 śmietan-fix
dodatkowo:
6 truskawek do dekoracji
garść siekanych orzechów ziemnych lub innych ulubionych
Wykonanie:
1 galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i odstawić do wystudzenia.
Z truskawek usunąć szypułki, umyć i pokroić na mniejsze kawałki
Przekładamy do dużego rondla, wlewamy sok z cytryny i wstawiamy do gotowania.
Truskawki gotujemy do całkowitego ich rozgotowania - około 20 min.
Rozgotowane truskawki odstawiamy do przestudzenia, a następnie dokładnie blendujemy.
Zblendowane truskawki ponownie wstawiamy na wolny ogień, wsypujemy proszek 2 galaretek i dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretek.
Gotowy mus odstawiamy do wystudzenia.
Odlewamy 1/2 szkl. musu i odstawiamy.
Na dnie tortownicy 24 x24 cm wykładamy papier do pieczenia i układamy szczelnie herbatniki.
Na herbatniki wylewamy 1/5 musu truskawkowego - wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Następnie na mus wykładamy herbatniki i zalewamy musem - czynność powtarzamy jeszcze 3 razy (w sumie 5 warstw herbatników i musu).
Gdy ostatnia warstwa musu truskawkowy zastyga w lodówce przygotowujemy śmietanę.
Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę dodajemy śmietan-fix i miksujemy na średnich obrotach miksera.
Do ubitej śmietany wlewamy rozpuszczoną galaretkę i nadal miksujemy, ale już na niskich obrotach.
Następnie wolnym strumieniem wlewamy 1/2 szkl. odłożonego musu i krótko miksujemy.
Gotową śmietanę wykładamy ma warstwę musu i wyrównujemy.
Następnie dekorujemy według uznania. - u mnie świeże truskawki i prażone orzechy ziemne.
Gotowe torcik wstawiamy do lodówki na minimum 2 godz.
I gotowe, i można zajadać.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz