czwartek, 23 maja 2024

Ciasto Pijany Kokos

     Bardzo wykwintne ciasto, o bardzo oryginalnym smaku, zrobiłam je o smaku kawowym i wyszło naprawdę obłędne. Choć w wersji oryginalnej nie ma w masie esencji kawowej. Osobiście polecam obydwie wersje.

Wykonanie nie jest trudne, więc polecam każdemu.

Do niedzielnej kawusi rewelacja, a na babskie ploteczki istne niebo w gębie. 

Tak więc do roboty...! Zaczynamy!









Składniki:

Masa z wiórków kokosowych:

250 g wiórków kokosowych

100 g masła

500 ml mleka

150 g cukru (około 3/4 szkl.)

100 ml rumu białego


Masa z mleka w proszku:

250 ml mleka (szklanka)

4 łyżki cukru (około 60 g)

300 g mleka w proszku

100 g masła

150 g  czekoladek z twardym nadzienie typu Merci

esencja z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - opcjonalnie (można pominąć)


Polewa czekoladowa :

100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej

6-8 łyżek mleka


Dodatkowo

2 duże opakowania herbatników kakaowych lub maślanych

1/2 dużego opakowania biszkoptów podłużnych SAVOIARDI

1 garść wiórków kokosowych - opcjonalnie


Przygotowanie:

Masa kokosowa - do wysokiego garnka wlać mleko, cukier, masło i wiórki kokosowe. wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min (masa powinna zgęstnięć), mieszając od czasu do czasu. Gotową masę odstawiamy, wlewamy rum dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wchłonięcia.

Masa z mleka w proszku - Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez kilka minut do puszystości. Cały czas miksując dodać cukier, a następnie naprzemiennie mleko w proszku z mlekiem płynnym. Miksować do chwili uzyskania jednolitej gładkiej masy, wolnym strumieniem wlać esencję z kawy . Czekoladki pokroić w kostkę i dodać do gotowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.

Przełożenie - Blachę 28x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć herbatniki na herbatniki wyłożyć masę z mleka w proszku. Wyrównać powierzchnie, na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kokosową, wyrównać.


Na masę kokosową wykładamy podłużne biszkopty.

Biszkopty polewamy rozpuszczona czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.


Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

I gotowe.

Smacznego!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz