Bardzo wykwintne ciasto, o bardzo oryginalnym smaku, zrobiłam je o smaku kawowym i wyszło naprawdę obłędne. Choć w wersji oryginalnej nie ma w masie esencji kawowej. Osobiście polecam obydwie wersje.
Wykonanie nie jest trudne, więc polecam każdemu.
Do niedzielnej kawusi rewelacja, a na babskie ploteczki istne niebo w gębie.
Tak więc do roboty...! Zaczynamy!
Składniki:
Masa z wiórków kokosowych:
250 g wiórków kokosowych
100 g masła
500 ml mleka
150 g cukru (około 3/4 szkl.)
100 ml rumu białego
Masa z mleka w proszku:
250 ml mleka (szklanka)
4 łyżki cukru (około 60 g)
300 g mleka w proszku
100 g masła
150 g czekoladek z twardym nadzienie typu Merci
esencja z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - opcjonalnie (można pominąć)
Polewa czekoladowa :
100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
6-8 łyżek mleka
Dodatkowo
2 duże opakowania herbatników kakaowych lub maślanych
1/2 dużego opakowania biszkoptów podłużnych SAVOIARDI
1 garść wiórków kokosowych - opcjonalnie
Przygotowanie:
Masa kokosowa - do wysokiego garnka wlać mleko, cukier, masło i wiórki kokosowe. wszystkie składniki doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min (masa powinna zgęstnięć), mieszając od czasu do czasu. Gotową masę odstawiamy, wlewamy rum dokładnie mieszamy i pozostawiamy do wchłonięcia.
Masa z mleka w proszku - Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez kilka minut do puszystości. Cały czas miksując dodać cukier, a następnie naprzemiennie mleko w proszku z mlekiem płynnym. Miksować do chwili uzyskania jednolitej gładkiej masy, wolnym strumieniem wlać esencję z kawy . Czekoladki pokroić w kostkę i dodać do gotowej masy i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przełożenie - Blachę 28x22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na papier wyłożyć herbatniki na herbatniki wyłożyć masę z mleka w proszku. Wyrównać powierzchnie, na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na herbatniki wyłożyć masę kokosową, wyrównać.
Biszkopty polewamy rozpuszczona czekoladę z mlekiem w kąpieli wodnej.
I gotowe.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz