sobota, 29 czerwca 2024

Ciasto Zimowa Komnata

 Bardzo oryginalne o efektownym wyglądzie ciasto, które zachwyci smakiem nie jedno podniebienie.

Wykonanie jest bardzo proste, tak więc każdy sobie z nim poradzi.

Tak więc zaczynamy.















Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
1/ szkl. letniej wody
500 ml śmietany kremówki 30%
500 g serka mascarpone 
2 opakowania śmietan-fix
1 słoik powidła z czarnej porzeczki (u mnie własnej roboty) - można pominąć
1/2 szkl. wiórków kokosowych

Wykonanie:
  • Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania przekładamy na blachę.
  • Tniemy na na równie paski wzdłuż krótszego boku.
  • Tak przygotowane ciasto smarujemy wodą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200*C.
  • Pieczemy około 20 min.
  • Upieczone paski ciasta wyjmujemy z pieca i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach. 
  • Nie przerywając ubijania wsypujemy śmietan-fix i nadal ubijamy.
  • Na koniec dodajemy serek mascarpone i nadal ubijamy, ale już tylko przez chwilę.
  • Gotową masę śmietanową odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • Na dużej tacy układamy blisko siebie tworząc podstawę z pasków - 4 sztuki
  • A stuku pasków wykładamy powidła.
  • I na wierzch wykładamy masę śmietanową.,
  • Na masę śmietanową ponownie układamy paski ciasta - 3 sztuki i powtarzamy czynność, aż gdy na górze zostanie jeden pasek ciasta.
  • Gotową komnatę (trójkąt) smarujemy pozostałą masą śmietanową, formując z masy stożek.
  • Gotowy trójkąt/stożek posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
  • Gotową komnatę wstawiamy do lodówki do schłodzenia, na minimum 3 godz.
  • Kroimy wzdłuż krótkiego boku.

I co, i można zajadać.
Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz