niedziela, 16 czerwca 2024

Chlebek PITA

 Przepyszne chlebki Pita, na pewno zasmakują całej rodzinie, a wypełnione ulubioną sałatką z kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej z kurczakiem lub grillowanym serem halloumi lub feta to przepyszny domowy fast-food

A na grillowe biesiadowanie są po prostu nie zastąpione - podgrzane na grillu - istne niebo w gębie!!

To co zaczynamy!


Składniki na 8 chlebków:
3,5 szkl. mąki krupczatki (może byc mąka pszenna)
25 g świeżych drożdży
1,5 szkl. ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Składniki na sałatkę:
1/2 sałaty pekińskiej (lub 3/4 sałaty lodowej)
1 pojedyńcza pierś z kurczaka 
1 pomidor
1 ogórek
1 pęczek rzodkiewek
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy
garść czarnych oliwek
1 łyżeczka czubata przyprawy gyros lub kebab
sól, pieprz ziołowy, prawdziwy 
papryka słodka i wędzona
1 łyżeczka musztardy i ketchupu
2 łyżki majonezu

Wykonanie:
Zaczynamy od kurczaka:
Pierś z kurczaka myjemy pozbywamy się błony i kroimy w kostkę.
Posypujemy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy, można zostawić na 1 godz. w lodówce.
Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżka mąki w 1/4 ciepłej wody i odstawić na 10 min. do wyrośnięcia.
Do reszty maki dodajemy sól, resztę wody oraz zaczyn z drożdży. 
Zagniatamy ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto dzielimy na 8 części (około 120 g każda) i z każdej formujemy kuleczki, które następnie rozwałkowujemy na okrągłe placuszki na posypanym mąką blacie.


O średnicy około 10-12 cm każdy.
Gotowe chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 min.


Wyrośnięte chlebki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 20-25 min. do lekkiego zarumienienia.
Po wyjęciu z pieca odstawiamy do całkowitego wystygnięcia i dopiero w tedy przekrawamy (w moim wypadku były jedzone jeszcze lekko ciepły - łasuch nie wytrzymały).



Gdy bułeczki się pieką przygotowujemy nadzienie - sałatkę:
Kurczaka po wyjęciu z lodówki podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju. 
Odstawiamy do wystygnięcia.
Kapustę szatkujemy, rzodkiewkę ogórek, pomidor, paprykę kroimy w kostkę.
Oliwki przekrajamy na pół i dodajemy odsączoną kukurydzę.
Wszystkie składniki przyprawiamy dodajemy musztardę i majonez i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.


Chlebki przekrawamy wzdłuż nadziewamy sałatką polewamy ketchupem.
I możemy zajadać. Mniam mniam.


Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz