sobota, 6 lipca 2024

Rustykalna Tarta z Rabarbarem i Truskawkami (prawdziwa nazawa to Galette)

Galette to nic innego jak chrupiący, okrągłe placek o nieregularnych brzegach czyli rustykalny.
I takim właśnie ciastem chcę was dziś uraczyć.
Do pieczenia tego ciasta nie jest potrzebna blaszka na tartę (choć ja użyłam - ale Ty nie biegnij do sklepu), bo wyjdzie na pewno.
U mnie będzie to tarta z rabarbarem i truskawkami. No i właśnie się dowiedziałam, że rabarbar to warzywo😲😲😲!!
Jest przepyszna i zapraszam do powtórzenia tego przepisu w waszej kuchni.
To co zaczynamy?!


























Składniki na ciasto 1 placek o średnicy około 15 cm:
Osobiście robię z podwójnej porcji dla moich łasuchów jeden placek to za mało😏
120 g zimnego masła
220 g mąki pszennej
40 g cukru pudru 
szczypta soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko

Farsz:
Tu również robię z podwójnej porcji.
200 g rabarbaru
150 g truskawek
40 g cukru ( dałam 20 g)
kisiel - opcjonalnie, można pominąć


Sposób przygotowania:

1. Rabarbar umyj pokrój w centymetrowe kawałki posyp cukrem, następnie wymieszaj i odstaw.

2. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do przesianej mąki oraz cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko dokładnie połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Następnie przy pomocy wałka lub rąk z ciasta uformuj okrąg - możesz to zrobić na papierze do pieczenia będzie łatwiej przenieść ciasto jeżeli użyjesz blachy to tarty.



3. Z rabarbaru zlej sok, truskawki umyj i przekrój na pół lub na ćwiartki (w zależności jak duże truskawki). Rozwałkowane ciasto przenieś do blachy, brzegi powinny wystawać poza blachę około 8 cm. Owoce ułóż na środku kruchego ciasta, można posypać suchym kiślem.

4. Pozostałe brzegi ciasta zawiń do środka, mogą, a nawet powinny na siebie nachodzić. Na koniec tak przygotowane ciasto posyp cukrem i włóż do nagrzanego piekarnika. 


5.Ciasto piecz w temperaturze 180*C przez 30 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
Owoce na pewno puszczą sok więc może wyciekać bokami.

Ciasto najlepiej smakuje podane na ciepło po upieczeniu z dodatkiem lodów śmietankowych lub orzechowych.


Smacznego!!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz