Wykwintna w smaku, oryginalna i niesamowita w wyglądzie.
Po prostu idealna babka drożdżowa.
A jej smaku i aromatu nie zapomnicie nigdy, bo tego nie da się zapomnieć.
Polecam do niedzielnej kawki, na uroczystość domową, jak i na świąteczny stół.
To zaczynamy...!
Składniki:
Ciasto:
90 g masła - roztopionego
180 ml mleka
1 op. drożdży instant
150 g cukru (daje 130 g)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
585 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania
1 łyzeczka soli
masło do wysmarowania formy
Nadzienie:
135 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
250 g mieszanych orzechów
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta mielonych goździków lub kardamonu
80 g roztopionego masła
Syrop miodowy:
250 ml miodu
175 ml wody
szczypta soli
Wykonanie:
Ciasto wykonujemy tylko w mikserze planetarnym.
Do wyrastania ciasta wykorzystujemy funkcję piekarnika " do wyrastania ciasta"
Nadzienie:
W blenderze rozdrobnić orzechy i połączyć z cynamonem, wanilią, solą skórką z cytryny, cukrem i roztopionym masłem. - Schłodzić.
Syrop:
Wszystkie składniki zagotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Wykonanie ciasta:
Końcówka do ubijania - Trzepaczka: Masło z cukrem ubić do białości, dodać ciepłe mleko, drożdże, jaja i wanilię.
Końcówka do ciasta drożdżowego - Hak: Następnie dodać sól i mąkę. Ciasto wyrabiamy 7-8 min.
Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski.
Do wyrastania wykorzystać funkcje piekarnika "do wyrastania ciasta" w piekarniku 30 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży płat o grubości około 4 mm.
Przygotowane wcześniej nadzienie rozsmarować i zwinąć.
A następnie przekroić wzdłuż i zwinąć w warkocz lub w ślimak (w zależności w jakiej blasze/formie będziemy piec).
Tak przygotowane ciasto umieścić w formie na babkę lub tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem.
Babkę umieścić w piekarniku i ponownie uruchomić program "wyrastania ciasta" - 30 min. lub przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. - powinno lekko podrosnąć.
Babkę upiec w temperaturze 185*C z małą parą - 45 minut.
Upieczona babkę polać obficie syropem miodowym i wystudzić.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz