niedziela, 19 marca 2023

Drożdżowa Babka Baklawa

 Wykwintna w smaku, oryginalna i niesamowita w wyglądzie.

Po prostu idealna babka drożdżowa. 

A jej smaku i aromatu nie zapomnicie nigdy, bo tego nie da się zapomnieć.

Polecam do niedzielnej kawki, na uroczystość domową, jak i na świąteczny stół.

To zaczynamy...!







Składniki:

Ciasto:

90 g masła  - roztopionego

180 ml mleka

1 op. drożdży instant

150 g cukru (daje 130 g)

1 łyżka ekstraktu waniliowego

585 g mąki pszennej+ odrobina do podsypania

1 łyzeczka soli

masło do wysmarowania formy

Nadzienie:

135 g cukru

1 łyżeczka cynamonu

250 g mieszanych orzechów

otarta skórka z 1  cytryny

szczypta mielonych goździków lub kardamonu

80 g roztopionego masła

Syrop miodowy:

250 ml miodu

175 ml wody

szczypta soli


Wykonanie: 

Ciasto wykonujemy tylko w mikserze planetarnym.

Do wyrastania ciasta wykorzystujemy funkcję piekarnika " do wyrastania ciasta"

Nadzienie:

W blenderze rozdrobnić orzechy i połączyć z cynamonem, wanilią, solą skórką z cytryny, cukrem i roztopionym masłem. - Schłodzić.

Syrop:

Wszystkie składniki zagotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Wykonanie ciasta:

Końcówka do ubijania - Trzepaczka: Masło z cukrem ubić do białości, dodać ciepłe mleko, drożdże, jaja i wanilię.

Końcówka do ciasta drożdżowego - Hak: Następnie dodać sól i mąkę. Ciasto wyrabiamy 7-8 min.

Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski. 

Do wyrastania wykorzystać funkcje piekarnika "do wyrastania ciasta" w piekarniku 30 min.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży płat o grubości około 4 mm.

Przygotowane wcześniej nadzienie rozsmarować i zwinąć.

A następnie przekroić wzdłuż i zwinąć w warkocz lub w ślimak (w zależności w jakiej blasze/formie będziemy piec).

Tak przygotowane ciasto umieścić w formie na babkę lub tortownicy, wcześniej wysmarowanej masłem.

Babkę umieścić w piekarniku  i ponownie uruchomić program "wyrastania ciasta" - 30 min. lub przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. - powinno lekko podrosnąć.

Babkę upiec w temperaturze 185*C z małą parą - 45 minut.

Upieczona babkę polać obficie syropem miodowym i wystudzić.

Smacznego!!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz