niedziela, 5 marca 2023

Ciasto Bananowa Fantazja

 Bardzo osobliwe ciasto, o bardzo wysublimowanym smaku i na pewno zaskoczy nie jedno podniebienie.

Nadje się na każdą okazję, święte, uroczystości rodzinne, ale najlepsze jest również do niedzielnej kawusi z rodziną.



 







  • 2 op. herbatniki kakaowych

Budyń bananowy:

  • 800 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 4 sypkie budynie bananowe z cukrem po 60 g każdy
  • 30 g cukru
  • 50 g mąki pszennej

Do kremu budyniowego:

  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 3 łyżki masła orzechowego lub masy kajmakowej
  • 3-4 dojrzałe banany
  • 1 op. ciasteczek oreo

Polewa:

  • 150 g mlecznej lub deserowej czekolady
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 %
  • 20 g masła
  • herbatniki, które pozostały po złożeniu ciasta

Przygotowanie budyniu:

Ugotować budyń: w 100 ml mleka rozprowadzam żółtka, mąkę, proszek budyniowy oraz oba cukry, a pozostałe mleko podgrzewam.

Do gorącego mleka wlewam zawiesinę budyniową i mieszając podgrzewam, aż budyń zrobi się gęsty.

Ugotowany budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam do ostudzenia.

Zimny budyń miksuję, by stał się gładki, a potem dalej miksując dodaję po łyżce miękkie masło. Krem powinien być gładki i gęsty.

Odkładam do oddzielnego naczynia 4 czubate łyżki kremu, i miksuję go z masłem orzechowym.

Pozostały krem dzielę na dwie części.

Ciasteczka oreo kruszę na kawałki.

Przekładanie:

Dno blachy wykładam herbatnikami, docinając je w razie potrzeby. Powinny wypełniać całą powierzchnię.

Na spód z herbatników wykładam jedną częścią kremu bananowego , a na nim układam cieniutko pokrojone plasterki banana (szczelnie na całej powierzchni) lekko je w niego wciskając.


Kolejna warstwa to znowu herbatniki.

Na herbatniki wykładam krem z masłem orzechowym, i posypuję go pokruszonymi ciasteczkami oreo – też wciskam je lekko w krem.

Przykrywam wszystko herbatnikami.

Wykładam drugą część kremu bananowego i posypuję go pokruszonymi herbatnikami.

Polewa:

Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku, na małym ogniu, można również w kąpieli wodnej.

Gorącą polewę wylewam na górę ciasta.

Odstawiam do lodówki na całą noc.


Smacznego!!




 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz