Bardzo osobliwe, bardzo delikatne i bardzo lekkie ciasto.
Ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas temu, a teraz zostało przełożone na blachę i zrobiło furorę.
Polecam do niedzielnej kawusi, na babskie ploteczki, a i na uroczystości rodzinnej się odnajdzie znakomicie.
To zaczynamy!!!
Składniki:
Biszkopt
3 jaja
3/4 szkl. maki pszennej
3/4 szk. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus Jabłkowy:
1- 1,2 kg jabłek
2 galaretki agrestowe lub kiwi
3 łyżki cukru - opcjonalnie
Masa budyniowa:
3 op. budyniu śmietankowego z cukrem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
750 ml mleka
1 kostka masła
Dodatkowo:
2 op. ciasta francuskiego
cukier puder do posypania
1 kieliszek rumu lub whisky
Wykonanie zaczynamy od:
Masa budyniowa.
W wysokim naczyniu zagotowujemy 650 ml. mleka, w pozostałej części rozprowadzamy budyń z mąką ziemniaczaną.
Do gotującego się mleka wlewamy rozczyn budyniowy i energicznie mieszamy do całkowitego zgęstnienia masy.
Gotową masę przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Po wystygnięciu w oddzielnym naczyniu ucieramy masło na i dodajemy po łyżce masy budyniowej.
Na koniec ubijania wlewamy wolnym strumieniem rum i krótko ubijmy.
Biszkopt.
Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Do ubitych białek dodajemy cukier ciągle ubijając.
Następnie dodajemy roztrzepana żółtka nadal ubijając.
Na koniec wsypujemy mąkę i lekko mieszamy drewniana łyżką.
Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnia do 170*C
Pieczemy około 20 min., studzimy.
Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 2 ciasta francuskie oddzielnie.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Mus Jabłkowy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
Do szerokiego rondla wlewamy 1/2 szkl. wody przekładamy jabłka i prażymy, około 20 min.
Do uprażonych jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Przekładanie ciasta:
Na zimny biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową.
Na masę jabłkową wykładamy pierwsze ciasto francuskie i lekko dociskamy.
Następnie na ciasto francuskie wykładamy całą masę budyniową i rozsmarowujemy równomiernie na całym cieście.
A następnie na masę budyniową wykładamy drugie ciasto francuskie i lekko dociskamy.
Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na cała noc ( min 4 godz.).
Przed pokrojeniem ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem.
I gotowe można zajadać!
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz