niedziela, 12 marca 2023

Pastel de Mariposa (Ciasto Motyl)

 Bardzo osobliwe, bardzo delikatne i bardzo lekkie ciasto.

Ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas temu, a teraz zostało przełożone na blachę i zrobiło furorę.

Polecam do niedzielnej kawusi, na babskie ploteczki, a i na uroczystości rodzinnej się odnajdzie znakomicie.

To zaczynamy!!!









Składniki:

Biszkopt

3 jaja

3/4 szkl. maki pszennej

3/4 szk. cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus  Jabłkowy:

1- 1,2 kg jabłek 

2 galaretki agrestowe lub kiwi

3 łyżki cukru - opcjonalnie

Masa budyniowa:

3 op. budyniu śmietankowego z cukrem

2 łyżki mąki ziemniaczanej

750 ml mleka

1 kostka masła

Dodatkowo:

2 op. ciasta francuskiego

cukier puder do posypania

1 kieliszek rumu lub whisky


Wykonanie zaczynamy od:

Masa budyniowa.

W wysokim naczyniu zagotowujemy 650 ml. mleka, w pozostałej części rozprowadzamy budyń z mąką ziemniaczaną.

Do gotującego się mleka wlewamy rozczyn budyniowy i energicznie mieszamy do całkowitego zgęstnienia masy.

Gotową masę przykrywamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Po wystygnięciu w oddzielnym naczyniu ucieramy masło na i dodajemy po łyżce masy budyniowej.

Na koniec ubijania wlewamy wolnym strumieniem rum i krótko ubijmy.

Biszkopt.

Białka rozdzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier ciągle ubijając.

Następnie dodajemy roztrzepana żółtka nadal ubijając.

Na koniec wsypujemy mąkę i lekko mieszamy drewniana łyżką.

Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnia do 170*C

Pieczemy około 20 min., studzimy.

Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy 2 ciasta francuskie oddzielnie.

Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

Mus Jabłkowy.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

Do szerokiego rondla wlewamy 1/2 szkl. wody przekładamy jabłka i prażymy, około 20 min.

Do uprażonych jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Przekładanie ciasta:

Na zimny biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową.

Na masę jabłkową wykładamy pierwsze ciasto francuskie i lekko dociskamy.

Następnie na ciasto francuskie wykładamy całą masę budyniową i rozsmarowujemy równomiernie  na całym cieście.

A  następnie na masę budyniową wykładamy drugie ciasto francuskie i lekko dociskamy.

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na cała noc ( min 4 godz.).

Przed pokrojeniem ciasto posypujemy grubo cukrem pudrem.

I gotowe można zajadać!


Smacznego!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz