Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza masie, ale to własne owa masa sprawie najwięcej kłopotu w przygotowaniu owego smakołyku. Jadnak nie warto się zrażać i nie zniechęcać, polecam bo naprawdę warto.
Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej Basia
2 jaja
1 kostka masła
3/4 szkl. cukru
2 łyżki powideł
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szkl. mleka
Masa:
1 kostka masła
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowe
2 duże serki homogenizowane śmietankowe
Wykonanie:
Ciasto:
- Zmiksować 1 kostkę masła, cukier,powidła oraz kakao
- Następnie ubić jajka i wymieszać je ze zmiksowanymi składnikami do uzyskania jednolitej masy.
- Dodać mąkę i sodę, po czym wszystko wymieszać delikatnie mikserem
- Gotowe ciasto przelać do tortownicy ( u mnie kwadratowa)
- Ciasto pieczemy w temperaturze 170*C około 25 min. do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy ciasto na pół i przekładamy masą.
Krem:
- Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
- Ucierając dodajemy bardzo małymi partiami serek homogenizowany aż do uzyskania jednolitej masy.
- Gotową masą przekładamy ciasto.
dobre rady:
Aby masa się nie zważyła, należy serki homogenizowane wyjąc z lodówki wraz z masłem - muszą być ciepłe.
Buen provecho!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz