sobota, 5 czerwca 2021

Torcik WZ (wersja letnia)

W prawdzie Ciasto nie należy do tych łatwiejszych, ale warto się nad nim pochylić i jej upiec.
Swój niepowtarzalny smak zawdzięcza masie, ale to własne owa masa sprawie najwięcej kłopotu w przygotowaniu owego smakołyku. Jadnak nie warto się zrażać i nie zniechęcać, polecam bo naprawdę warto.

























Składniki:
Ciasto:
2 szkl. mąki pszennej Basia
2 jaja
1 kostka masła
3/4 szkl. cukru
2 łyżki powideł
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szkl. mleka

Masa:
1 kostka masła
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowe
2 duże serki homogenizowane śmietankowe

Wykonanie:
Ciasto:
  • Zmiksować 1 kostkę masła, cukier,powidła oraz kakao
  • Następnie ubić jajka i wymieszać je ze zmiksowanymi składnikami do uzyskania jednolitej masy.
  • Dodać mąkę i sodę, po czym wszystko wymieszać delikatnie mikserem
  • Gotowe ciasto przelać do tortownicy ( u mnie kwadratowa)
  • Ciasto pieczemy w temperaturze 170*C około 25 min. do suchego patyczka
  • Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy ciasto na pół i przekładamy masą.

Krem:
  • Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym
  • Ucierając dodajemy bardzo małymi partiami serek homogenizowany aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Gotową masą przekładamy ciasto.


dobre rady:
Aby masa się nie zważyła, należy serki homogenizowane wyjąc z lodówki  wraz z masłem - muszą być ciepłe.


Buen provecho!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz