środa, 19 maja 2021

Zupa-Krem z cukinii z prażonym słonecznikiem


       To przepyszne danie obiadowe, poleciła mi moja pani dietetyk, które również i Wam polecam.

Zupa jest przepyszna, choć może nie wygląda zbyt efektownie. 

Polecam ją wszystkim tym, którzy chcą jeść zdrowo i smacznie.







SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:

600 g cukinii

1 łyżka oliwy

1 cebula

1 ząbek czosnku

750 ml (3 szkl.) bulionu warzywnego

sól, pieprz, chili, 

2 łyżki posiekanej pietruszki

2 łyżki posiekanego koperku

3 łyżki słoneczniku

grzanki - opcjonalnie, ja dodałam tylko dla dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka wlać oliwę, dodać pokrojoną w kostke cebulę i zeszklić. Wrzucić przeciśniety przez praskę czosnek i podsmażyć przez 1 minutę.

2. Dodać pokrojoną w kostkę cukinie i mieszać co chwilę przez około 3-4 minuty.

3. zalewamy wszystko gorącym bulionem warzywnym, dodajemy po 1 łyżce posikaną pietruszkę i  koperek i gotujemy pod przykryciem przez 20 min.

4. Zupę-Krem lekko ostudzić, a następnie zmiksować na krem.

5. Przed podaniem zupy, na suchej patelni należy uprażyć słonecznik.

6. Rozlewamy zupę do miseczek i podajemy z uprażonym słonecznikiem i pozostałą pietruszką i koperkiem.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz