Zupa jest przepyszna, choć może nie wygląda zbyt efektownie.
Polecam ją wszystkim tym, którzy chcą jeść zdrowo i smacznie.
SKŁADNIKI NA 3 PORCJE:
600 g cukinii
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
750 ml (3 szkl.) bulionu warzywnego
sól, pieprz, chili,
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki słoneczniku
grzanki - opcjonalnie, ja dodałam tylko dla dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Do garnka wlać oliwę, dodać pokrojoną w kostke cebulę i zeszklić. Wrzucić przeciśniety przez praskę czosnek i podsmażyć przez 1 minutę.
2. Dodać pokrojoną w kostkę cukinie i mieszać co chwilę przez około 3-4 minuty.
3. zalewamy wszystko gorącym bulionem warzywnym, dodajemy po 1 łyżce posikaną pietruszkę i koperek i gotujemy pod przykryciem przez 20 min.
4. Zupę-Krem lekko ostudzić, a następnie zmiksować na krem.
5. Przed podaniem zupy, na suchej patelni należy uprażyć słonecznik.
6. Rozlewamy zupę do miseczek i podajemy z uprażonym słonecznikiem i pozostałą pietruszką i koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz