Strogonov - To przepyszne danie obiadowe, a właściwie imprezowe😃, uznawałam za nie wykonalne w domowej kuchni.
Oj, jak bardzo się myliłam, bo to najprostsze i najsmaczniejsze danie obiadowe, jak również najlepsze na każdą domową imprezę rodzinną i nie tylko. Jest banalnie proste w przygotowaniu, do tego nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu, i do tego można je podawać na wiele sposobów - z kopytkami, z kluskami śląskimi, młodymi ziemniaczkami, kardaczami, kluseczkami kładzionymi... i z czy tylko dusza zapragnie:-)
Składniki na 6 porcji - 2 obiady:
800 g wołowiny
3-4 średnie ogórki kiszone
1 mała cebula
1 papryka czerwona
garść leśnych suszonych grzybów lub 4 pieczarki
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 szkl. wody
natka pietruszki i koper
duży liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego i jak ktoś lubi 3 rozgniecione ziarna jałowca.
marynata do mięsa:
2 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka musztardy u mnie "Kaszubska", 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego i ziołowego, 1/2 łyżeczki papryki chili.
Wykonanie:
Mięso umyć usunąc żyłki i tłuszcz.
Następnie mięso kroimy w plastry 1 cm, a potem plastry kroimy na paski - takie na jeden kęs.
Do miski z pokrojonym mięsem dodajemy wszystkie składniki marynaty - jak powyżej podałam. Po dodaniu wszystkich przypraw dokładnie mieszamy mięso z marynatą.
Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na minimów 1 godz. - u mnie zawsze staram się zostawić mięso w marynacie na co najmniej dobę.
Przed wyjęciem mięsa z lodówki przygotowujemy sobie warzywa:
- grzyby leśne namocz na około 30 min w wodzie, a pieczarki pokrój w plastry
- cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- paprykę myjemy, usuwamy gniazdo i kroimy w małe paski
- ogórki kupowane obieramy ze skóry, natomiast swojskie kroimy w niedużą kostkę.
Po marnowaniu w lodówce, do mięsa wsypuję 2 łyżki mąki i dokładnie mieszam całość do rozprowadzenia mąki po całości na mięsie.
Rozgrzewamy rondel lub dużą patelnię z 2 łyżkami oleju i przekładamy mięso na bardzo gorący olej i delikatnie mieszamy cały czas mieszamy drewnianą łyżką.
Mięso przez pierwsze 5 min. smażymy na bardzo wysokiej mocy palnika, wołowina powinna się w tym czasie ładnie zarumienić.
Do mięsa dodajemy wcześniej przygotowane warzywa i grzyby, zmniejszamy moc palnika i dusimy kolejne 5 min mięso z warzywami.
Następnie wlewamy 2 szkl. wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec, delikatnie mieszamy i do momentu zagotowania i dodajemy przecier pomidorowy. Zmniejszamy moc palnika do minimum, a rondel przykrywamy pokrywką.
Nasz strogonow powinien się tak dusić około 60 min., oczywiście podczas duszenia należy co jakiś czas zamieszać mięso i sprawdzać jego strukturę - w zależności czy wolisz mięso bardziej miękkie czy lekko twardawe. Wszystko kwestia gusty i smaku.
Po 60 min. duszenia mięso powinno być już mięciutkie, jeżeli tak nie jest to należy wydłużyć czas o 10-15 min.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz koperek.
Gotowego strogonowa można podawać na wiele sposobów jak już pisałam wcześniej.
Buen proveczo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz