Domowe racuchy, kto ich nie zna, kto nie zna ich smaku, i kto nie pamięta z dzieciństwa.
Na pewno nie ma takiej osoby?!
Jak dla mnie to najprostszy i najszybszy obiad
Tak więc polecam wszystkim
Składniki na 20 szt.
2,5 szkl. maki tortowej Basia
40 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru
3/4 szk. ciepłego mleka
sól
1 jabłko
olej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek.
Kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i dodajemy 3-4 łyżki mleka.
Drożdże lekko rozcieramy z mlekiem i cukrem i pozostawiamy na 5 min do całkowitego rozpuszczenia.
Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy 1/3 szkl. mleka i jajko oraz resztę cukru i zaczynamy wyrabianie ciasta.
Następnie dodajemy szczyptę soli ( soli nie dodajemy bezpośrednio na drożdże), wlewamy 1/3 szkl. mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdy w cieście powstaną grudki rozcieramy łyżką.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min..
W tym czasie obieramy jabłko wykrawamy gniazdo i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Starte jabłko dodajemy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz