poniedziałek, 9 listopada 2020

Racuchy domowe

Domowe racuchy, kto ich nie zna, kto nie zna ich smaku, i kto nie pamięta z dzieciństwa.        

Na pewno nie ma takiej osoby?!

Jak dla mnie to najprostszy i najszybszy obiad      

Tak więc polecam wszystkim













Składniki na 20 szt.

2,5 szkl. maki tortowej Basia

40 g świeżych drożdży

1 jajko

2 łyżki cukru

3/4 szk. ciepłego mleka

sól

1 jabłko

olej 


Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek.

Kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i dodajemy 3-4 łyżki mleka.

Drożdże lekko rozcieramy z mlekiem i cukrem i pozostawiamy na 5 min do całkowitego rozpuszczenia.

Gdy drożdże się rozpuszczą dodajemy 1/3 szkl. mleka i  jajko oraz resztę cukru i zaczynamy wyrabianie ciasta.

Następnie dodajemy szczyptę soli ( soli nie dodajemy bezpośrednio na drożdże), wlewamy 1/3 szkl. mleka i wyrabiamy gładkie ciasto. Gdy w cieście powstaną grudki rozcieramy łyżką.

Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min..

W tym czasie obieramy jabłko wykrawamy gniazdo i trzemy na tarce o grubych oczkach.  

Starte jabłko dodajemy do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.



Rozgrzewamy patelnię i wlewamy 3-4 łyżki oleju, a następnie łyżka stołową wykładamy porcję ciasta i pieczemy racuch na złoty kolor z dwóch stron.



Upieczone racuchy układamy na talerzu i jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz