poniedziałek, 19 października 2020

Liście drożdżowo-dyniowe z jabłkami

 Mamy jesień, i jak to jesienią bywa z drzew spadające różnokolorowe liście, a na jabłoniach wiszą jeszcze piękne soczyste jabłka.

A do mojej kuchni liście dębu wpadły prosto do piekarnika i w czarodziejski sposób zamieniły się na przepyszne bułeczki nadziewane prażonymi jabłkami.

Bułeczki wyszły przepyszne i przyznaję, że pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni i wyszło przepyszne, polecam do kawki.









Składniki na ciasto 15 bułeczek:

600 g mąki tortowej BASIA

150 g puree z dyni Hokaido

2 żółtka + 1 jajko

100 g cukru trzcinowego

30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suchych

100 g roztopionego masła

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

50 ml ciepłej wody

szczypta soli


Nadzienie:

6 średnich jabłek

1/2 cytryny - sok

około 50 g cukru 

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kardamonu


dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka


Wykonanie:

Dynie umyć, osuszyć, przekroić i wydrążyć gniazdo z pestkami. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną dynię wkładamy do naczynia zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości (około 20 min.). Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie obieramy ze skórki. Obraną dynię blendujemy na puree.

Nadzienie: Jabłka myjemy i obieramy i kroimy w kostkę (kostka nie musi być równa). Pokrojone jabłka umieszczamy w garnku dolewamy 2-3 łyżki wody oraz dodajemy cukier i wstawiamy na kuchenkę i prażymy na dużym ogniu często mieszając jabłka. Jabłka gotujemy do miękkości, ale nie doprowadzamy do całkowitego rozgotowania jabłek. Po ugotowaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cynamon oraz kardamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zaczyn: Do śmietany wlać ciepłą wodę dodać pokruszone drożdże, cukier oraz mąkę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.

Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę wsypujemy sól i cukier i mieszamy. W przesianej mące robimy dołek i wlewamy wyrośnięty zaczyn dodajemy żółtka, jajko, puree z dyni i zaczynamy wyrabiać ciasto.


Do lekko wyrobionego ciasta wlewamy roztopione masło i nadal wyrabiamy ciasto, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Gotowe wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1 godz. (u mnie rosło 45 min.). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na matę i lekko wyrabiamy, aby odgazować ciasto. Następnie ciasto dzielimy na równe plasterki z których formujemy kulki i odstawiamy na 10 min do wyrośnięcia.  Z wyrośniętych kulek zaczynamy formować liście dębu.



Kulkę delikatnie rozciągamy tworząc prostokąt i nakładamy prażone jabłka, a następnie zlepiamy jak pieroga lekko rozpłaszczamy dłonią i składamy w pół i układamy na blaszce wyłożonej papierem. 



Po uformowaniu wszystkich kulek, nożem oprószonym mąką nacinamy boki ciasta z obu stron tworząc listki dębu. Gotowe listki zostawiamy do wyrośnięcia na 10 min., przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Wstawiamy do nagranego piekarnika do 180*C i pieczemy 15 min. do zarumienienia.

Smacznego!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz