sobota, 28 listopada 2020

Ciasto Metrowiec

Dzisiaj chcę Wam "przedstawić " coś bardzo starego, coś bardzo pysznego, i coś bardzo innego. 

A mianowicie - Ciasto Metrowiec, choć pamięta poprzednie stulecie. To dzisiaj niczym nie odbiega od tamtych lat i swoim smakiem jak i wyglądem pieści nasze podniebienie i kubki smakowe.

Przyznaje, że bardzo dawno go nie robiłam, ..., i to był błąd-:))

Polecam na każdą uroczystość rodzinną jak i święta.















Składniki:

1,5 szkl. cukru

2  szkl. mąki krupczatki

8 jaj

8  łyżek ciepłej wody

8  łyżek ojeju

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao


Składniki na masę:

2 op. budyniu waniliowego z cukrem + 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

2 szkl. mleka

200 g miękkiego masła 

1 żółtko

20 ml wódki


Polewa:

100 g tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej

100 g masła

2 łyżki kakao

3 łyżki cukru pudru


Ponadto:

- masło i bułka tarta do formy.


Sposób przyrządzenia:

Ciasto:

1. Oddzieli białak od żółtek.

2. Żółtka utrzeć z cukrem, dodaj olej z przegotowaną letnią wodą.

3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać z masą jajeczną.

4. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta.

5. Ciasto podzielić na 2 części  i do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.

6. Ciasto wlać do dwóch foremek wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o wymiarach 

    11 x 27 (30) cm.

7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180*C, pieczemy około 40 minut.

Masa:

1. Budyń ugotować z mąką ziemniaczaną i wystudzić.

2. Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, a następnie dodawać po łyżce budyń i nadal ucierać.

3. Na koniec połączyć z wódką, wlewając bardzo delikatnie (masa może się z ważyć).


Polewa:

1. Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy do połączenia się          wszystkich składników.

2. Polewę zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Metrowiec:

1. Wystudzone ciasto pokroić w plastry o grubości  około 2 cm.

2. Kanapki ciasta posmarować masą i zlepiać na przemiennie ciasto jasne ciasto ciemne.

3. Gdy pozostanie nam masa to można, a nawet należy posmarować po wierzchu.

4. Polać przestudzoną polewą i udekorować według uznania.


5. Schłodzić kilka godzin w lodówce. 

6. Kroimy ukośnie.

I gotowe.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz