czwartek, 19 listopada 2020

Ciasteczka Migdałowe

              O tych ciasteczkach zapomniałam na wiele, wiele lat. Jednak nie dawno sobie o nich przypomniałam i postanowiłam je upiec. Ciasteczka może po upieczeniu nie wyglądają efektownie, ale w smaku... 😃😃😃

W smaku są bardzo, bardzo kruche, lekko migdałowe z nutą wanilii. W moim wydaniu są w dwóch wersjach; jedne obsypane cukrem pudrem, a drugie "suche" bez żadnej posypki - na specjalne życzenie mojego syna.

Polecam na babskie ploteczki przy kawusi-:))














Składniki na około 60-70 ciastek:

350 g mąki Basia

150 g cukru

1 cukier waniliowy

100 g mielonych migdałów

szczypta proszku do pieczenia - na ostrzu noża

2 jaja

125 g miękkiego masła

70 g smalcu

Dodatkowo:

1/2 szkl. cukru pudru

cynamon - opcjonalnie jak kto lubi

Wykonanie:

Jajka , masło, smalec - powinny być w temperaturze pokojowej, miękkie.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, ciasto powinno być miękkie i lekko elastyczne.

Dobrze wyrobione ciasto kroimy na 2 cm plastry z których rolujemy wałeczki. Wałeczki kroimy na długość 4-5 cm i formujemy małe rogaliki.

Gotowe ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*C i pieczemy około 15 min.

Po upieczeniu przekładamy na tacę i lekko przestudzone ciasteczka obsypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz