czwartek, 10 grudnia 2020

Szarlotka na krucho-drożdżowym cieście

 Przepis wprawdzie stary jak świat i przez wiele lat zapomniany.

Jednak dzisiaj wygrzebałam go z mojego kulinarnego zeszytu i dzielę się z wami tym przepysznym ciastem - bo warto.

To najpyszniejsza i najlepsza szarlotka jaką kiedykolwiek robiłam i jaką jadłam.









Składniki na ciasto 24x34 cm

·         3 szklanki mąki tortowej BASIA

·         250 g masła (zimne)

·         szczypta soli

·         4 żółtka

·         5 łyżek cukru 

·         kwaśnej śmietany 18% - 150 g

·         30 g drożdży świeżych (lub 1 opakowanie suchych)

Masa Jabłkowa

·         2 kg kwaśnych jabłek 

·         1/3 – 1/2 szklanki cukru

·         1/2 szklanki bardzo drobnej bułki tartej 

·         1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)


Wykonanie:

Masa Jabłkowa

1.    Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.

2.    Następnie wrzucamy je do garnka, dodajemy cukier i dusimy, do momentu gdy sok z jabłek nieco odparuje a jabłka będą miękkie.

3.   Do tak przygotowanych jabłek dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy je do przestudzenia.

Ciasto:

1.    Wszystkie składniki, poza masłem powinny mieć temperaturę pokojową, a szczególnie śmietana, jajka i drożdże. Należy je wyjąć z lodówki odpowiedni wcześnie.

2.    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

3.    Następnie do śmietany wkruszamy drożdże ( lub wsypujemy suche), mieszamy aż się rozpuszczą i odstawiamy na chwilę na bok.

4.    W kolejnym kroku żółtka ucieramy mikserem z cukrem, aż lekko zbieleją.

5.    Następnie mąkę siekamy z zimnym masłem oraz z solą, po czym dodajemy utarte żółtka i drożdże ze śmietaną.

6.    Całość zagniatamy i dzielimy na 2 części (1 większa, a druga troszkę mniejsza).

7.    Większą część rozwałkowujemy, obficie podsypując mąką, i przekładamy do blaszki  tak aby ciasto pokryło jej dno i boki, 

8.    Następnie, na wyłożone ciasto wysypujemy tyle bułki tartej, aby pokryła równo całe dno i wykładamy podprażone jabłka, wierzch jabłek posypać również bułką tartą.


10. Rozwałkowaną 2 część ciasto układamy na jabłkach, nadmiar wciskając między jabłka a blaszkę, tak aby boki z góry połączyły się z tymi z dołu.

11. Gotową szarlotkę lekko nakłuwamy widelcem z wierzchu i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

12. Nagrzewamy piekarnik: 180*C 

13. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, i pieczemy około 50 minut.

14. Po upieczeniu ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika, studzimy, i polewamy lukrem, bądź posypujemy cukrem pudrem.

Lukier:
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wrzącej wody

Wykonanie:

1. Cukier puder i sok z cytryny zalewamy wrzącą wodą i dokładnie i intensywnie mieszamy do powstanie jednolitej gładkiej masy.
2. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz