sobota, 17 października 2020

Dynie drożdżowe bułeczki z prażonymi jabłkami

Jak jesień to październik, a jak październik to tylko dynie i jabłka.

Tak więc zapraszam dzisiaj na " Dynie" drożdżowe bułeczki z nadzieniem jabłkowym. 

Polecam do niedzielnej kawki i nie tylko.










Składniki na ciasto 15 bułeczek:

600 g mąki tortowej BASIA

150 g puree z dyni Hokaido

2 żółtka + 1 jajko

100 g cukru trzcinowego

30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży suchych

100 g roztopionego masła

3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

50 ml ciepłej wody

szczypta soli


Nadzienie:

6 jabłek

1/2 cytryny

około 50 g cukru 

1,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka kardamonu


Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

dratwa do owiązania bułeczek


Wykonanie:

Dynie umyć, osuszyć, przekroić i wydrążyć gniazdo z pestkami. Dynię pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojoną dynię wkładamy do naczynia zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości (około 20 min.). Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie obieramy ze skórki. Obraną dynię blendujemy na puree.

Nadzienie: Jabłka myjemy i obieramy i kroimy w kostkę (kostka nie musi być równa). Pokrojone jabłka umieszczamy w garnku dolewamy 2-3 łyżki wody oraz dodajemy cukier i wstawiamy na kuchenkę i prażymy na dużym ogniu często mieszając jabłka. Jabłka gotujemy do miękkości, ale nie doprowadzamy do całkowitego rozgotowania jabłek. Po ugotowaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cynamon oraz kardamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zaczyn: Do śmietany wlać ciepłą wodę dodać pokruszone drożdże, cukier oraz mąkę i dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.

Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę wsypujemy sól i cukier i mieszamy. W przesianej mące robimy dołek i wlewamy wyrośnięty zaczyn dodajemy żółtka, jajko, puree z dyni i zaczynamy wyrabiać ciasto. 

Do lekko wyrobionego ciasta wlewamy roztopione masło i nadal wyrabiamy ciasto, aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Gotowe wyrobione ciasto przekładamy do miski przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na 1 godz. (u mnie rosło 45 min.). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Wyrośnięte ciasto wykładamy na matę i lekko wyrabiamy, aby odgazować. Następnie każdą kulkę rozgniatamy w rękach na okrągły placuszek o grubości 3 mm. Na placuszek nakładamy jabłka, a brzegi placuszka zgniatamy do środka tworząc sakiewkę, którą lekko wgniatamy w środek i układamy na macie. Po uformowaniu wszystkich bułeczek, każdą bułeczkę oddzielnie owijamy dratwą i związujemy pod spodem i tak powstają nasze drożdżowe dynie. Gotowe dynie zostawiamy wyrośnięcia na 10 min.


Wyrośnięte dynie smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy do nagranego piekarnika do 180*C i pieczemy 15 min. do zarumienienia.



Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu delikatnie rozcinamy i wyjmujemy  dratwę.

Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz