sobota, 17 października 2020

Papryka Faszerowana

 Jak jesień to papryki jak papryki to tylko faszerowane.

To danie wymyśliłam i zrobiłam pierwszy raz dokładnie 24 lata temu dla mojego nowo poznanego chłopaka, a teraźniejszego męża. I zawsze, gdy przygotowuję to danie wracają wspomnienia z tamtych lat, bo tak jak dzisiaj, to i w tedy był październik.

Choć wykonanie wygląda na pracochłonne, to na pozór jest bardzo prostym i szybkim daniem obiadowym.

A w moim domu jest to jedno z ulubionych potrwa obiadowych, które bardzo polecam.















Składniki:

6 papryk czerwonych lub żółtych

1/2 papryki czerwonej

100 g ryżu

1,5 szkl. wody

2 chude kiełbasy z szynki

200 g pieczarek

1 cebula

1/2 puszki kukurydzy

przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, ziołowy, chilli, papryka wędzona, bazylia, zioła prowansalskie, koperek, natka pietruszki, (lub swoje przyprawy)

Dodatkowo:

kostka rosołowa

0,5 l wody

5 grubszych plastrów ser żółty salami lub inny ulubiony, może być również mocarella

sos pomidorowy:

1 mały przecier pomidorowy 

3 łyżki śmietany 18% do zup 

1 łyżka ketchupu


Wykonanie:

Paprykę myjemy i wycinamy gniazda.

Ryż gotujemy, aby był jeszcze lekko twardy. 

Ugotowany ryż odcedzamy.

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą i pieczarkami. 

Podsmażoną kiełbasę wraz z pieczarkami dodajemy do ugotowanego ryżu oraz dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w naczyniu, a następnie przyprawiamy do smaku.

Gotowym farszem nadziewamy wydrążone papryki i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Paprykę zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową.

Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190*C i dusimy 30 min.

Ser żółty kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch farszu paprykowego.

Sos pomidorowy:

Przecier rozcieramy z ketchupem i śmietaną, następnie dodajemy sól, pieprz. Jeżeli sos jest dość gęsty możemy doleć troszkę zalewy z duszenia papryki.

Gotowy sos wlewamy do gotowej papryki i rozprowadzamy po całym naczyniu.

Paprykę ponownie wstawiamy do piekarnika na 5-7 min., ale już w temperaturze 160*C.


Gotową paprykę podajemy polaną sosem pomidorowym.


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz