Jak jesień to papryki jak papryki to tylko faszerowane.
To danie wymyśliłam i zrobiłam pierwszy raz dokładnie 24 lata temu dla mojego nowo poznanego chłopaka, a teraźniejszego męża. I zawsze, gdy przygotowuję to danie wracają wspomnienia z tamtych lat, bo tak jak dzisiaj, to i w tedy był październik.
Choć wykonanie wygląda na pracochłonne, to na pozór jest bardzo prostym i szybkim daniem obiadowym.
A w moim domu jest to jedno z ulubionych potrwa obiadowych, które bardzo polecam.
Składniki:
6 papryk czerwonych lub żółtych
1/2 papryki czerwonej
100 g ryżu
1,5 szkl. wody
2 chude kiełbasy z szynki
200 g pieczarek
1 cebula
1/2 puszki kukurydzy
przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, ziołowy, chilli, papryka wędzona, bazylia, zioła prowansalskie, koperek, natka pietruszki, (lub swoje przyprawy)
Dodatkowo:
kostka rosołowa
0,5 l wody
5 grubszych plastrów ser żółty salami lub inny ulubiony, może być również mocarella
sos pomidorowy:
1 mały przecier pomidorowy
3 łyżki śmietany 18% do zup
1 łyżka ketchupu
Wykonanie:
Paprykę myjemy i wycinamy gniazda.
Ryż gotujemy, aby był jeszcze lekko twardy.
Ugotowany ryż odcedzamy.
Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą i pieczarkami.
Podsmażoną kiełbasę wraz z pieczarkami dodajemy do ugotowanego ryżu oraz dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w naczyniu, a następnie przyprawiamy do smaku.
Gotowym farszem nadziewamy wydrążone papryki i układamy ciasno w naczyniu żaroodpornym. Paprykę zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową.
Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-190*C i dusimy 30 min.
Ser żółty kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch farszu paprykowego.
Sos pomidorowy:
Przecier rozcieramy z ketchupem i śmietaną, następnie dodajemy sól, pieprz. Jeżeli sos jest dość gęsty możemy doleć troszkę zalewy z duszenia papryki.
Gotowy sos wlewamy do gotowej papryki i rozprowadzamy po całym naczyniu.
Paprykę ponownie wstawiamy do piekarnika na 5-7 min., ale już w temperaturze 160*C.
Gotową paprykę podajemy polaną sosem pomidorowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz