Sezon na śliwkę węgierkę w pełni, tak więc pora na ciasto śliwkowe.
Ciasto mocno śliwkowe - nie słodkie, a kwaśne, nie trudne, a łatwe.
Takie idealne na jesienny czas.
Składniki na blachę 24 x 30 cm:
450 g mąki tortowej Basia
6 żółtek
1 kostka zimnego masła +2 łyżki smalcu
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
------------------------------------
Masa owocowa
1,3 kg śliwek węgierek
3 kiśle czerwone z cukrem + 1/2 szkl. wody
1/3 szl. wody
--------------------------------------
Pianka:
6 białek
4 łyżki cukru
1 kisiel czerwony z cukrem
Wykonanie:
Z mąki masła, smalcu, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto wykładamy na blachę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Śliwki drelujemy i wkładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i wstawiamy na gaz.
Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 15 min., śliwki powinny się lekko rozgotować.
Kiśle rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i powoli wlewamy do rozgotowanych śliwek, cały czas mieszając do powstania gęstej zwartej masy.
Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.
Białka ubijamy na sztywną masę, a do ubitych białek dodajemy po łyżce cukier i nadal ubijamy.
Masa białkowa powinna być gładka i błyszcząca.
Na koniec wsypujemy proszek kiślu i nadal delikatnie ubijamy do połączenia się składników.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, na ciasto wykładamy masę śliwkową.
A na masę śliwkową wykładamy masę z białek.
Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz