sobota, 19 września 2020

Ciasto Węgierka

 Sezon na śliwkę węgierkę w pełni, tak więc pora na ciasto śliwkowe.

Ciasto mocno śliwkowe - nie słodkie, a kwaśne, nie trudne, a łatwe. 

Takie idealne na jesienny czas.















Składniki na blachę 24 x 30 cm:

450 g mąki tortowej Basia

6 żółtek

1 kostka zimnego masła +2 łyżki smalcu

3 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany 18%

------------------------------------

Masa owocowa

1,3 kg śliwek węgierek

3 kiśle czerwone z cukrem + 1/2 szkl. wody

1/3 szl. wody

--------------------------------------

Pianka:

6 białek

4 łyżki  cukru

1 kisiel czerwony z cukrem


Wykonanie:

Z mąki masła, smalcu, żółtek, cukru, proszku do pieczenia i śmietany zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto wykładamy na blachę i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Śliwki drelujemy i wkładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i wstawiamy na gaz. 

Gotujemy na bardzo wolnym ogniu 15 min., śliwki powinny się lekko rozgotować.

Kiśle rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody i powoli wlewamy do rozgotowanych śliwek, cały czas mieszając do powstania gęstej zwartej masy.

Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia.

Białka ubijamy na sztywną masę, a do ubitych białek dodajemy po łyżce cukier i nadal ubijamy.

Masa białkowa powinna być gładka i błyszcząca.

Na koniec wsypujemy proszek kiślu i nadal delikatnie ubijamy do połączenia się składników.

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, na ciasto wykładamy masę śliwkową.

A  na masę śliwkową wykładamy masę z białek.


Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy 45 min.

Po upieczeniu wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz