sobota, 8 sierpnia 2020

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak należy do ciast, które pamięta jeszcze poprzedni wiek, tak więc jest stare jak świat. 
I na pewno zna je każda gospodyni.
Choć ciasto stare, to nie znaczy, że nie smaczne lub wyszło z mody kulinarnej, ale wręcz przeciwnie wróciło do łask Polskich gospodyń, bo na każdym kroku się z nim stykam od dobrych kilku tygodni. 
No i od pewnego czasu zaczęło za mną "chodziło", ale ciągle coś mnie odciągało od jego zrobienia. 
A przyznaję w dzieciństwie nie zbyt przepadałam za tym ciastem, ale smak pozostał i zaczął mnie prześladować. 
Tak, więc dzisiaj zapraszam na ciasto Pleśniak z lat 90-tych ubiegłego stulecia - ale dostojnie zabrzmiało:-))😉😉
Edytko P. - bardzo Ci dziękuje za ten przepis, bo to Twój oryginalny przepis z tamtych lat.😋😋
























Składniki na blachę 25 cm x 32 cm:
3,5 szkl. mąki tortowej BASIA
1 kostka masła zimnego
1/3 kostki smalcu zimnego
5 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl cukru do ciasta
2 łyżeczki kakao
3/4 szkl. cukru do białek
1 kisiel owoce leśne - proszek
owoce sezonowe: borówka i wiśnie drelowane (w zimie mogą być owoce mrożone lub ze słoika)

Wykonanie:
Z masła, smalcu, cukru, mąki, proszku do pieczenia, żółtek wszystko razem zagniatamy.
Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. 
Dwie części łączymy, a jedną dzielimy na pół. 
Do 1 części dodajemy kakao, a 2 pozostaje jak jest.


Część kakaową i białą wstawiamy do zamrażarki na około 1 godz.
Połączone 2 części wykładam na blachę, a na ciasto wykładamy owoce obtoczone w 1 łyżce kiślu.


Na owoce trzemy kakaową część ciasta (ja troszkę wprowadziłam ekstrawagancji i starłam połowę ciasta kakaowego i połowę białego, to samo powtórzyłam na białkach).


Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ponownie lekko ubijamy.


Gdy piana z cukrem dobrze się połączy i będzie błyszcząca wsypujemy kisiel i delikatnie mieszamy ubijakiem.



Ubitą piane wykładamy na starte ciasto, wyrównujemy. 


Na białka trzemy resztę ciasta białego i kakaowego - uważam, że eksperyment z pomieszaniem ciasta białego i kakaowego się udał. 


Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170*C (gazowy 180*C) i pieczemy 45 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.



Gotowe.

Smacznego!!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz