piątek, 14 sierpnia 2020

Drożdżowe bułeczki z borówką

 Bułeczki z borówką najlepsze do kawusi i nie tylko.                                                                                   Bo nic tak nie smakuje w letni dzień jak borówka, a w bułeczce drożdżowej to istna słodycz.  










Składniki 15 bułeczek:

500 g mąki tortowej

5 żółtek

1 opakowanie drożdży instant

200 ml ciepłego mleka

100 g roztopionego masła

3 łyżki cukru

150 g borówki

Lukier:

2 czubate łyżki cukru pudru

2 łyżki gorącej wody


Wykonanie:

Mąkę przesiać i zrobić dołek, gdzie wsypujemy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz wlewamy 4-5  łyżek ciepłego mleka i wyrabiamy zaczyn.                                                                                    Wyrobiony zaczyn pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.   

 Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka i wlewamy mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto (które słabo się lepi i tak ma być).                                                                                                                           Następnie wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy nadal ciasto, które teraz zaczyna się dobrze wyrabiać. 

                                                                                                                                                      Wyrobione ciasto przekładamy ciasto na matę i lekko wyrabiamy, a następnie przekładamy do miski i zostawiamy na około 60 min do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na matę i delikatnie i krótko wyrabiamy.                                                 Z ciasta robimy rulon z którego rwiemy kulki wielkości mandarynki. Urwaną kulkę w ręku rozgniatamy na placuszek do którego wkładamy borówki i posypujemy cukrem.  


                                                                                                                                                        Następnie zlepiamy ciasto tworzą sakiewkę, którą delikatnie wałkujemy tworząc bułeczkę.
     

Gotową bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 15 min do lekkiego wyrośnięcia.                                                                                                                          Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C  i pieczemy 20 minut.   

                                                                                                                                                            Upieczone bułeczki wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratę do wystygnięcia. 


Wystudzone bułeczki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem - to już według uznania.



Smacznego!

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz