Bułeczki z borówką najlepsze do kawusi i nie tylko. Bo nic tak nie smakuje w letni dzień jak borówka, a w bułeczce drożdżowej to istna słodycz.
Składniki 15 bułeczek:
500 g mąki tortowej
5 żółtek
1 opakowanie drożdży instant
200 ml ciepłego mleka
100 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
150 g borówki
Lukier:
2 czubate łyżki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Mąkę przesiać i zrobić dołek, gdzie wsypujemy drożdże dodajemy łyżeczkę cukru oraz wlewamy 4-5 łyżek ciepłego mleka i wyrabiamy zaczyn. Wyrobiony zaczyn pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy żółtka i wlewamy mleko i zaczynamy wyrabiać ciasto (które słabo się lepi i tak ma być). Następnie wlewamy rozpuszczone masło i zagniatamy nadal ciasto, które teraz zaczyna się dobrze wyrabiać.
Wyrobione ciasto przekładamy ciasto na matę i lekko wyrabiamy, a następnie przekładamy do miski i zostawiamy na około 60 min do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.Wyrośnięte ciasto przekładamy na matę i delikatnie i krótko wyrabiamy. Z ciasta robimy rulon z którego rwiemy kulki wielkości mandarynki. Urwaną kulkę w ręku rozgniatamy na placuszek do którego wkładamy borówki i posypujemy cukrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz