czwartek, 24 października 2019

Domowy sok przecierowy - Kubuś

Soki Przecierowe - moje ulubione, od najmłodszych lat.
Z mojego dzieciństwa pamiętam swój pierwszy sok "Bobo Frut", to był istny rarytas na tamte czasy dla małych dzieci (choć ja już do małych dzieci wtedy się nie zaliczałam), ale mi już tak zostało do dzisiaj, że uwielbiam soki przecierowe, a szczególnie te z marchewki.














Składniki: na 1,5 litra soku:
2-3 duże jabłka
1-2 duży dojrzały banan
250 g marchwi
1 łyżka miodu
wyciśnięty sok z 1 cytryny
1 pomarańcza
800 ml. wody

Wykonanie w Termomix lub "termo" podobnym:
Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną marchewki rozdrobnić 10 s/obr. 5.
Rozdrobnioną marchew zagarniamy na dno naczynia.
Dolewamy 300 ml. wody i gotujemy 8 min./ obr. 1
Dodajemy resztę składników: wydrążone ćwiartki jabłka, banan, pomarańcza, sok z cytryny, miód do smaku i zmiksuj 30 s./ stopniowo zwiększając obroty na 10.
Następnie dolewamy pozostałe 500 ml. wody i zagotowujemy 8 min./100*C/ obr. 2
Po zagotowaniu, usuwamy z powierzchni napoju piankę i rozlewamy gotowy sok do butelek, zakręcamy i gotowe.


Tak przygotowany sok, można przechowywać w lodówce przez kilka dni - u mnie ledwo starcza do dnia następnego ( taka dygresja ).


To na zdrowie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz