Więc częstuje Was dzisiaj drożdżowymi bułeczkami z kruszonką. A wyszły tak pyszne, tak pulchniutkie, i tak drażniące podniebienie, że warte są grzechu... smakowego:-))
Składniki na 12 bułeczek:
350 g mąki tortowej Basia
4 żółtka
1/2 kostki drożdży
4 łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
80 g rozpuszczonego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 pakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
Kruszonka:
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki mąki tortowej ( w razie potrzeby dodać 1 łyżkę )
3 łyżki ( w razie potrzeby dodać 1 łyżkę )
Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito do wysokiej miski, w przesianej mące w środku robimy dołek i kruszymy drożdże, dolewamy 3-4 łyżki ciepłego mleka i dodajemy 1 łyżkę cukru oraz podsypujemy niewielką ilością przesianej maki. Z podanych składników robimy zaczyn drożdżowy o konsystencji ciasta naleśnikowego.
Gdy zaczyn podwoi swoja objętość dodajemy żółtka, pozostały cukier i mleko i zaczynamy ugniatać ciasto drożdżowe - możemy wyrabiać mikserem na hakach ( ciasto będzie sypkie, i nie będzie się kleić - nie martw się, tak ma być ).
Następnie dodajemy budyń, jogurt i nadal ugniatamy ciasto, na koniec wlewamy bardzo powoli roztopione masło ciągle ugniatając ciasto.
Gdy ciasto zaczyna bomblować i strzelać - oznacza to, że ciasto jest już dobrze wyrobione.
Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i delikatnie kilkukrotnie wyrabiamy na blacie.
Następnie wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy na około 45 min do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić lub potroić swoją objętość ).
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy ponownie na blat oprószony mąką i wyrabiamy 2-3 razy.
Blachę posypujemy mąką, a wyrobione ciasto dzielimy na 12 części.
Z Każdego kawałka formujemy kulkę wielkości średniego jabłka i układamy na blaszce zostawiając pomiędzy bułeczkami przestrzeń do wyrastania.
Ułożone bułeczki na blaszce zostawiamy na 15 min., aby ciasto odpoczęło i zaczęło ponownie rosnąć.
Gdy bułeczki wyrastają wykonujemy kruszonkę:
Masło, mąkę i cukier wsypujemy do wysokiego naczynia i ręką wyrabiamy kruszonkę.
Kruszonka powinna być lekko tłusta, ale jednocześnie sypka.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy obficie pozostałym białkiem.
A następnie posypujemy przygotowana kruszonką.
Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 30-40 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz