sobota, 12 października 2019

Drożdżowe bułeczki z kruszonką

Miałam odpocząć od pieczenia, ale w moim domu to nie możliwe.
Więc częstuje Was dzisiaj drożdżowymi bułeczkami z kruszonką. A wyszły tak pyszne, tak  pulchniutkie, i tak drażniące podniebienie, że warte są grzechu... smakowego:-))


























Składniki na 12 bułeczek:
350 g mąki tortowej Basia
4 żółtka
1/2 kostki drożdży
4 łyżki cukru
200 ml ciepłego mleka
80 g rozpuszczonego masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 pakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego

Kruszonka:
2 łyżki miękkiego masła
3 łyżki mąki tortowej ( w razie potrzeby dodać 1 łyżkę )
3 łyżki ( w razie potrzeby dodać 1 łyżkę )

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito do wysokiej miski, w przesianej mące w środku robimy dołek i kruszymy drożdże, dolewamy 3-4 łyżki ciepłego mleka i dodajemy 1 łyżkę cukru oraz podsypujemy niewielką ilością przesianej maki. Z podanych składników robimy zaczyn drożdżowy o konsystencji ciasta naleśnikowego.


Tak wykonany zaczyn pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 min.
Gdy zaczyn podwoi swoja objętość dodajemy żółtka, pozostały cukier i mleko i zaczynamy ugniatać ciasto drożdżowe - możemy wyrabiać mikserem na hakach ( ciasto będzie sypkie, i nie będzie się kleić - nie martw się, tak ma być ).
Następnie dodajemy budyń, jogurt i nadal ugniatamy ciasto, na koniec wlewamy bardzo powoli roztopione masło ciągle ugniatając ciasto.


Gdy ciasto zaczyna bomblować i strzelać - oznacza to, że ciasto jest już dobrze wyrobione.
Ciasto wykładamy na blat podsypany mąką i delikatnie kilkukrotnie wyrabiamy na blacie.
Następnie wyrobione ciasto przekładamy do miski oprószonej mąką i odstawiamy na około 45 min do wyrośnięcia  ( ciasto powinno podwoić lub potroić swoją objętość ).


Po wyrośnięciu ciasto przekładamy ponownie na blat oprószony mąką i wyrabiamy 2-3 razy.
Blachę posypujemy mąką, a wyrobione ciasto dzielimy na 12 części.
Z Każdego kawałka formujemy kulkę wielkości średniego jabłka i układamy na blaszce zostawiając pomiędzy bułeczkami przestrzeń do wyrastania.


Ułożone bułeczki na blaszce zostawiamy na 15 min., aby ciasto odpoczęło i zaczęło ponownie rosnąć.
Gdy bułeczki wyrastają wykonujemy kruszonkę:

Masło, mąkę i cukier wsypujemy do wysokiego naczynia i ręką wyrabiamy kruszonkę.
Kruszonka powinna być lekko tłusta, ale jednocześnie sypka.


Wyrośnięte bułeczki smarujemy obficie pozostałym białkiem.


A następnie posypujemy przygotowana kruszonką.


Gotowe bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i pieczemy 30-40 min.


Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika  i pozostawiamy do wystudzenia.



Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz