poniedziałek, 30 września 2019

Sos do nachosów - dip serowy

Sos do nachosów - najlepszy, bo swojski, bo bez konserwantów, i prosty w przyrządzeniu jak ...;-)
Przyznaję, że gdy robiłam go pierwszy raz, to miałam serce na ramieniu, ale teraz mogę powiedzieć, że to najprostszy i najszybszy sos - dip jaki kiedykolwiek robiłam.
Swój sos wykonuję w urządzeniu Heffner, ale jak najbardziej można wykonać go w najzwyklejszym garnku na kuchence gazowej czy elektrycznej.














Składniki:
200 g  sera cheddar ( kupuję w Biedronce bo najlepszy )
3-4 trójkąty sera topionego śmietankowego Hochland
1 szkl. mleka
1 czubata łyżka mąki
1/2 łyżeczki kurkumy - dla uzyskania ładnego żółtego koloru
przyprawy dodajemy wg uznania: chili, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, papryka wędzona, bazylia, czosnek granulowany - dla wielbicieli czosnku.

Wykonanie w urządzeniu Hoffen:
Mleko wlewamy do dzbanka urządzenia Hoffen dodajemy starty na tarce ser cheddar, ser topiony, a następnie ustawiamy czas 10 min, obroty 2 i nastawiamy temperaturę 100*C.
W trakcie podgrzewania po około 4-5 minutach zwiększamy obroty na 3 i delikatnie dodajemy mąkę.
Po dodaniu ponownie zmniejszamy obroty na 2 i nadal podgrzewamy.


W 7-8 minucie sos zacznie gęstnięć i wtedy można zacząć doprawiać sos, czyli dodajemy przyprawy - wg uznania.
Po doprawieniu i dokładnym wymieszaniu, sos jest gotowy do podania.



Wykonanie na kuchence gazowej lub elektrycznej:
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy ser cheddar, ser topiony i ustawiamy na bardzo małym ogniu.
wszystkie składniki ciągle mieszamy, aby się nie przypaliły.
Gdy ser zacznie się rozpuszczać to zaczynamy przez chwile mieszać energicznie, aby ser nie przywarł do dna naczynia.
Po rozpuszczeniu sera wsypujemy delikatnie mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą i rozpuszczą zaczynamy doprawiać przyprawami wg. uznania.
Po doprawieniu dokładnie wymieszać przyprawy z sosem i gotowe.


Sos można podawać na ciepło lub zimno w zależności jak kto lubi (w moim domu wolimy na ciepło) i podajemy do nachosów lub innych słonych czy ostrych przekąsek.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz