środa, 4 września 2019

Pieczona ciecierzyca w przyprawach

Pieczona ciecierzyca to najlepsza przekąska, gdy oglądam telewizję, a szczególnie mecze siatkówki.
Najlepsza, bo zdrowa, najlepsza bo szybka w wykonaniu i co najważniejsze nie tuczy jak chipsy.
To również idealna przekąska do piwa i grilla.













W 100g pieczonej ciecierzycy w przyprawach jest 194 kalorie

Składniki:
2 puszki ciecierzycy (cieciorki)
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy według uznania: sól, papryka wędzona, chili, bazylia, oregano, zioła dalmatyńskie, suszony czosnek ( lub inne zioła i przyprawy które lubicie)

Wykonanie:
Ciecierzycę wyciągamy z puszki, płuczemy po wodą i odsączamy z nadmiaru wody na ręczniku jednorazowym.


Do miski wsypujemy ciecierzycę.


I dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej.


Następnie dokładnie mieszamy ciecierzycę z przyprawami, aby dokładnie przyprawy przykleiły się do ciecierzycy.


Nagrzewamy piekarnik do 180*C
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, i wysypujemy ciecierzycę w przyprawach.
Ciecierzyce równomiernie rozprowadzamy na blasze.


Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30-35 min.
Po upieczeniu można podawać na ciepło lub na zimno - w zależności jak kto lubi.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz