wtorek, 24 września 2019

Cygańska Droga

Ciasto jedyne w swoim rodzaju z galaretka bez grama mąki, ale za to z ogromną porcją maku. Smakosze makowców i wszystkiego co z makiem, będą zachwyceni smakiem, a ich podniebienie będzie w siódmym niebie po degustacji tego ciasta:-)
Bo to ciasto zrobi furorę na każdej uroczystości rodzinnej i nie tylko...














Składniki na ciasto makowe:
300 g maku
1 kostka miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
5 jaj
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bakalii różnych - opcjonalnie, jak kto lubi

Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3 szkl. mleka
1 masło
1/2 szkl. cukru

Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
1 tabliczka gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła
2 łyżki wiórków kokosowych

Wykonanie:
Ciasto:
Rozpuścić galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.

Mak ugotować i zmielić przez maszynkę razem z bakaliami ( nie odpowiadam za mak z puszki, ponieważ takiego nie używam do pieczenia ciast ).


Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku.


Gdy masa będzie dobrze utarta dodajemy mak oraz mąkę ziemniaczaną.




Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta makowego i delikatnie mieszamy do połączenia się w jednolita masę.



Masę makową dzielimy na 2 części  i pieczemy dwa oddzielne placki.


Placki pieczemy 30-40 min. w temperaturze 180*C.


Masa budyniowa:
Budynie ugotować wraz z cukrem wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce masę budyniową i dokładnie mieszaj do połączenia się budyniu z masłem.

Na jeden placek wykładamy połowę masy i równomiernie rozprowadzamy po cieście.


Na masie układamy 4 rzędy biszkoptów w równych odstępach.


Po miedzy biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy na około 30 min. do lodówki.


Następnie wykładamy drugą część masy budyniowej i przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.


Polewa:
Tabliczkę czekolady + masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy ciasto i posypujemy wg. uznania, w moim przypadku były to wiórki koksowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz