Bo to ciasto zrobi furorę na każdej uroczystości rodzinnej i nie tylko...
Składniki na ciasto makowe:
300 g maku
1 kostka miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
5 jaj
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki bakalii różnych - opcjonalnie, jak kto lubi
Masa budyniowa:
2 budynie waniliowe
3 szkl. mleka
1 masło
1/2 szkl. cukru
Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
1 opakowanie podłużnych biszkoptów,
1 tabliczka gorzkiej czekolady + 1 łyżka masła
2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
Ciasto:
Rozpuścić galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Mak ugotować i zmielić przez maszynkę razem z bakaliami ( nie odpowiadam za mak z puszki, ponieważ takiego nie używam do pieczenia ciast ).
Masło utrzeć z cukrem i dodawać po jednym żółtku.
Gdy masa będzie dobrze utarta dodajemy mak oraz mąkę ziemniaczaną.
Masę makową dzielimy na 2 części i pieczemy dwa oddzielne placki.
Placki pieczemy 30-40 min. w temperaturze 180*C.
Budynie ugotować wraz z cukrem wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
Masło utrzeć na puch, a następnie dodawać po łyżce masę budyniową i dokładnie mieszaj do połączenia się budyniu z masłem.
Na jeden placek wykładamy połowę masy i równomiernie rozprowadzamy po cieście.
Na masie układamy 4 rzędy biszkoptów w równych odstępach.
Po miedzy biszkopty wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy na około 30 min. do lodówki.
Następnie wykładamy drugą część masy budyniowej i przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.
Polewa:
Tabliczkę czekolady + masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie polewamy ciasto i posypujemy wg. uznania, w moim przypadku były to wiórki koksowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz